Antena Meniu Search
x

29 iunie 1521. Primul text redactat în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung

În anul 1521, la Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris în limba română

În anul 1521, la Câmpulung-Muscel, vechea capitală a Ţării Româneşti, a fost redactat primul document scris în limba română

Scrisoarea îl avertiza pe Johannes Benkner, judele Braşovului, despre o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti ce tocmai se contura la sudul Dunării.

Autorul ei este un Neacşu Lupu din Câmpulung. Despre adresant, Johannes Benkner, era judeţul (primarul) cetăţii Braşovului. Împăratul despre care Scrisoarea informează că „au eşit den Sofiia” este Soliman al II-lea Magnificul, supranumit şi Cuceritorul„Băsărăb” este Neagoe Basarab care urcase pe tronul Ţării Româneşti în 1512 şi avea să mai domnească până la 15 septembrie 1521.

Limba scrisorii lui Neacşu este foarte puţin deosebită de româna vorbită astăzi. Excepţie fac numai formulele de introducere şi de încheiere ale mesajului ce trebuia transmis. Clară, concisă și cursivă, expresivitatea limbii române în Scrisoarea lui Neacşu este datorată şi elementelor latine. 

Scrisoarea boierului Neacşu a fost descoperită de Nicolae Iorga, în Arhivele Braşovului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » 29 iunie 1521. Primul text redactat în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung