Antena Meniu Search
x

Video 40 de oameni au lucrat la robotul Ion, primul consilier cu AI al premierului Ciucă. Ce job a primit noul "angajat"

Premieră mondială în Guvernul Ciucă. Premierul Ciucă are, de astăzi, un consilier onorific cu inteligenţă artificială. Robotul pe care îl cheamă Ion va scana mesajele din mediul online şi va prezenta Cabinetului un raport al problemelor cu care se confruntă românii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 01.03.2023, 19:47

Vezi și

Ion creaţia unei echipe de peste 40 de ingineri şi informaticieni din mai multe domenii, care au lucrat un an la el.

Nicu Sebe - cercetător: Ne-am gândit că Ion, e de fapt, în oglindă, cuvântul noi. Suntem noi, cei care ne putem uita în oglindă. Sperăm că în câteva luni o să reuşim să purtăm acest prototip în ţară, în diverse locuri.

Cum funcţionează robotul Ion

Robotul preia mesajele oamenilor de pe site-ul ion.gov.ro, dar şi de pe reţelele sociale. Trebuie doar să-i daţi tag "noisuntemion". Mai apoi, realizează un raport pe care îl prezintă în sala în care au loc şedinţele de Guvern.

Pe acelaşi subiect

Proiectul 100% românesc este realizat pro bono de cercetătorii de la mai multe universităţi, institute de cercetare şi companii.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Niciun premier al lumii nu are un astfel de consilier guvernamental bazat pe inteligenta artificiala. Proiectul e gândit în faze, Ion e în faza de învățare, e f important pt romani sa ii transmită gândurile, ce probeleme au, ulterior pe baza datelor ion le va sintetiza și va produce rapoarte care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului.

Ion nu a fost construit cu tehnologie din China şi nu consumă multă energie - este conectat la un singur server. Datele sunt stocate pe site-ul guvernamental.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 40 de oameni au lucrat la robotul Ion, primul consilier cu AI al premierului Ciucă. Ce job a primit noul "angajat"