Antena Meniu Search
x

Video 48 de grade resimţite la umbră, în plin val de caniculă. Un bărbat din Vaslui a fost găsit mort, pe acoperişul blocului

Dogoarea deşertică s-a amplificat astăzi. A adus temperaturi resimţite de 48 de grade Celsius şi prima victimă. Un bărbat din Vaslui, care s-a urcat pe bloc în miezul zilei să repare ceva. Iar la Bucureşti, aproape trei mii de oameni au cerut ajutorul ambulanţei în ultimele două zile sufocante. 

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 19:55

Operaţiune disperată de salvare la Vaslui. Un bărbat de 60 de ani care s-a urcat pe bloc să repare acoperişul a fost găsit fără suflare. "A văzut nevasta-sa că nu mai vine după o jumătate de oră şi a dat alarma. S-a dus, l-a văzut, el se zbătea pe acoperiş. Am înţeles că suferă şi cu inima. La căldura asta... sănătos să fii şi tot", povesteşte un vecin.

"L-am găsit decedat. Era pe acoperiş cu arsuri de gradul 3, arsuri solare. Din neglijenţă a rămas sus, a lucrat în aceste temperaturi ridicate şi noi nu am putut face nimic pentru el, din nefericire", declară medicul SMURD dr. Ahmed Nazar Chishti

Cea mai mare temperatură resimţită a fost 41 de grade Celsius. Pe acoperiş, smoala şi tabla au făcut căldura de-a dreptul insportabilă. Şi localnicii din Bucureşti au simţit că nu mai pot respira. "O stare de ameţeală generală. Nu cred că am mai experimentat chiar aşa de cald", spune un trecător. 

Vezi și

Apelurile la ambulanţă au explodat

Pe acelaşi subiect

Echipajele chemate în locuri public, unde soarele dogorea, au primit cu 40 la sută mai multe cereri în ultimele două zile. În mașină, în momentul în care mergem la muncă putem să măsură o temperatură de 72 de grade la nivelul bordului. Aceste variaţii de temperatură pot fi letale.

"Aparatele de aer condiționat să fie setate astfel încât să nu existe o diferența mai mare de cinci grade față de temperatura ambientală. Sigur o să îmi spuneți dacă afară sunt 40 de grade atunci vom ieși gradual. Duc la o scădere a imunității, apare și starea de oboseală, de astenie", explică Alis Grasu, manager SABIF. 

Temperaturile nefireşti de mari au topit până și zapada care anii trecuţi nu dispărea aproape niciodată, cel puţin pe văile umbrite de lângă Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine. Valul de căldură ne va sufoca încă o săptămână, iar cel mai rău va fi mâine. 35 de judeţe şi Capitala vor fi sub cod portocaliu sau galben de caniculă.

"Temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius la umbră, la numai două grade de maxima absolută a lunii iunie la noi în țară. S-a atins în 1918. Nopțile vor continua să fie tropicale", spune Simona Căpşună, meteorolog.

Maşinile de peste 7 tone şi jumătate nu au avut voie să circule astăzi pe şoselele din sudul ţării, unde a fost cel mai cald, ca să nu facă aerul şi mai irespirabil cu noxele lor. Trenurile au încetinit cu 30 de kilometri pe oră în zonle unde şinele s-a încins la 50 de grade Celsius, iar restricţia a provocat întârzieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » 48 de grade resimţite la umbră, în plin val de caniculă. Un bărbat din Vaslui a fost găsit mort, pe acoperişul blocului