Antena Meniu Search
x

Video 60 de copii cu dizabilităţi, închişi în 8 apartamente din Iaşi. Mulţi dintre ei n-au mai văzut lumina zilei de peste un an

Descoperire cumplită după o banală sesizare a unor vecini. 60 de copii cu dizabilităţi de la DGASPC trăiesc înghesuiţi în 8 apartamente din Iaşi. Mulţi dintre ei n-au mai văzut lumina soarelui de mai bine de un an. Sunt copii ai nimănui care au ajuns să fie ţinuţi ostatici între câţiva metri pătraţi după ce centrul de îngrijire în care stăteau a fost închis pentru renovări. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 12.03.2024, 14:06

Vezi și

Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi, soluţia aceasta, cu mutarea copilor în respectivele apartamente, este una temporară. Spuneau că în vara acestui an toţi copiii ar urma să fie mutaţi în case de tip familial, care sunt în constrcţie în acest moment. 

Când s-a închis centrul în care se aflau cei 60 de copii, aceasta a fost soluţia pe care a putut-o găsi Direcţia pentru aceştia, respectiv mutarea lor în aceste apartamente. Sunt copii cu probleme grave de sănătate, cu dizabilităţi. Cei mai mulţi dintre ei nu pot să meargă singuri.

Spuneau cei de la Direcţie că mare parte dintre ei ajung să fie spitalizaţi chiar şi peste 200 de zile pe parcursul unui an, motiv pentru care li s-a părut în acel moment soluţia cea mai bună, până la realizarea acestor case de tip familial.

DGASPC Iaşi: copiii sunt bine îngrijiţi, iar apartamentele sunt suficient de spaţioase

Tot ei mai spuneau că nu pot garanta că nici după mutarea lor în aceste case de timp familial unii dintre ei vor afară, pentru că starea de sănătate nu le-ar permite acest lucru. Într-adevăr, este dificilă mişcarea copiilor, adică să fie scoşi afară, în aer liber,  deoarece apartamentele sunt la etaje diferite şi ar trebui să fie scoşi cu liftul de fiecare dată, lucru care le este dificil angajaţilor care au grijă de ei. În acelaşi timp, DGASPC spune că s-au luat toate măsurile ca aceştia să fie măcar bine îngrijiţi în perioada în care stau în aceste apartamente. Desigur, oamenii se întreabă de ce nu s-au închiriat direct nişte case în care să fie puşi, pentru a putea ieşi la aer, din când în când, aceşti copii. Dar reprezentanţii Direcţiei spun că este o măsură temporară şi că ar fi bine îngrijiţi în respectivele apartamente, care ar fi suficient de spaţioase pentru ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » 60 de copii cu dizabilităţi, închişi în 8 apartamente din Iaşi. Mulţi dintre ei n-au mai văzut lumina zilei de peste un an