Antena Meniu Search
x

9 iulie 1877: Primul WIMBLEDON din istorie!

Turneul de tenis de la Wimbledon este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele patru turnee de Mare Șlem, fiind singurul care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba

Turneul de tenis de la Wimbledon este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele patru turnee de Mare Șlem, fiind singurul care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba

Primul campionat de tenis real!

În 1868, a fost fondat All England Club, pe o pajişte din afara Londrei. Iniţial, clubul a fost întemeiat pentru a promova crichetul, însă popularitatea în creştere a tenisului a determinat că acesta să fie introdus printre serviciile clubului.

În 1877, All England Club a publicat un anunţ în revista săptămânală de sport „The Field”: „All England Croquet and Lawn Tennis Club, Wimbledon, propune să organizeze o întâlnire pe câmp deschisă tuturor amatorilor, Luni, 9 Iulie, şi în zilele următoare. Taxa de intrare, un pound, un shilling.”

Dr. Henry Jones, responsabil pentru reguli...

Astfel, All English Club a cumpărat un trofeu de 25 de guinee şi a stabilit reguli formale pentru tenis: a hotărât că terenul urma să aibă 23,7 metri lungime şi 8,2 metri lăţime, a adaptat metoda de punctare a tenisului real în funcţie de modul de citire a ceasului (15,30, 40, joc), a stabilit că primul care va câştiga şase jocuri câştigă un set şi a permis serverului un fault. Aceste decizii, care erau în mare parte munca unui membru al clubului, Dr. Henry Jones, au intrat în corpul de reguli moderne ale jocului de tenis.

22 de bărbaţi s-au înscris în turneu, însă numai 21 au venit pe 9 iulie pentru prima zi de joc. Cei 11 supravieţuitori au fost reduşi la şase în ziua următoare, iar apoi la trei. Semifinalele au fost organizate pe 12 iulie, însă, apoi, turneul a fost suspendat pentru a lăsa liberă scena sportivă din Londra pentru meciul de crichet dintre Eton şi Harrow, care a avut loc vineri şi sâmbătă.

Finala a durat 48 de minute: Gore l-a învins pe Marshall!

Aşadar, finala a fost programată luni, 16 iulie, dar a fost amânat din cauza ploii, ceea ce avea să devină un eveniment obişnuit în cadrul turneelor de la Wimbledon. A fost reprogramat la 19 iulie, când 200 de spectatori au plătit un shilling pentru a-i vedea concurând pe William Marshall şi W. Spencer Gore. Finala, care a durat numai 48 de minute, tânărul Gore, în vârstă de 27 de ani, a dominat cu un joc cu voleu puternic, învingându-l pe Marshall cu 6-1, 6-2, 6-4. Totuşi, la cel de-al doilea turneu de la Wimbledon, din 1878, Gore a pierdut titlul când jocul său încâlcit a întâlnit o nouă lovitură dezvoltată de oponentul său, Frank Hadow: lobul.

Campionatul de la Wimbledon cucereşte rapid lumea

În 1884, a fost introdus şi turneul de Individual Feminin la Wimbledon, iar Maud Watson a câştigat primul campionat. În acel an, campionatul naţional dublu masculin a fost organizat pentru prima dată la Wimbledon, după ce fusese ţinut în ultimii ani la Oxford.

Probele de dublu mixt şi dublu feminin au fost inaugurate în 1913

La începutul anilor 1900, Wimbledon a trecut de la statutul de campionat naţional la cel mondial, iar în 1922, All England Lawn Tennis and Croquet Club s-a mutat pe un stadion mai mare pe Church Road. În anii 1950, mulţi jucători de tenis cunoscuţi au devenit profesionişti, în timp ce Wimbledon se străduia să rămână un turneu pentru amatori. Cu toate acestea, în 1968, Wimbledon a acceptat şi jucătorii profesionişti şi, rapid, şi-a recăpătat faima de cel mai mare turneu mondial de tenis.

Campionatul, singurul mare eveniment de tenis încă ţinut pe iarbă, este organizat anual la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 9 iulie 1877: Primul WIMBLEDON din istorie!