Antena Meniu Search
x

A fost creat primul ochi artificial

Cercetatorii europeni au creat primul ochi artificial, acesta fiind inspirat de structura organului vizual al mustei drosofile, pentru ca aceasta ofera o vedere panoramica fara distorsiuni

Potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana in Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS), ochii cu fatete permit mustelor si altor antropode sa capteze simultan miscarile rapide facute in mai multe directii. Ceea ce a facut dificila crearea acestui ochi a fost alinierea cu o precizie foarte mare a ansamblului de fotosenzori si de microobiective pe suprafata curbata la 180 de grade a unei foi din plastic elastic.

Prototipul, numit CurvACE, poate produce o vedere panoramica fara distorsiuni, de inalta rezolutie, capabila sa se adapteze la diferitele intensitati luminoase. Acesta incearca sa imite cat mai bine vedera mustelor, care se bazeaza pe un ansamblu de imagini multiple, permitand urmarirea miscarilor infime, oferind un camp de vedere larg si o profunzime a campului mai mare decat cea permisa de ochiul uman sau de oricare camera video.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » A fost creat primul ochi artificial