Antena Meniu Search
x

A patra zi de proteste la "porţile" Capitalei. Transportatorii şi fermierii refuză să plece. Discuţii la ministerele Agriculturii şi Transporturilor. Intrările în mai multe oraşe, blocate

Negocieri şi un nou marş. Aşa arată a patra zi de protest pentru fermierii şi transportatorii veniţi din toată ţara la Bucureşti. Vor fi primiţi la ministerele Agriculturii şi Transporturilor, pentru noi discuţii. Între timp, TIR-urile şi utilajele sunt pregătite să blocheze din nou centura Capitalei.  

de Redactia Observator

la 13.01.2024, 13:42

Reprezentanţii Guvernului au transmis calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară.

„Guvernul României le-a transmis reprezentanţilor transportatorilor şi fermierilor un calendar de discuţii cu miniştrii şi reprezentanţii unor instituţii publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate. Întâlnirile vor avea loc astăzi după următorul program: ora 12.00 – Ministerul Agriculturii; ora 13.00 – Ministerul Transporturilor; ora 14.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară; ora 15.00 – Ministerul Finanţelor”, precizează Executivul, într-un comunicat de presă.

Proteste în mai multe judeţe din ţară

Centrul Info Trafic al Poliţiei Române anunţase, încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, că una dintre benzile de circulaţie pe DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari, în judeţul Ilfov este blocată de autovehiculele parcate ale protestatarilor, traficul desfăşurându-se pe a doua bandă a drumului.

Pe acelaşi subiect

În judeţul Teleorman, autovehicule de mare tonaj, tractoare dar şi autoturisme au pornit încolonate către Capitală, pe DN 6, pentru a se alătura protestatarilor. 

În Suceava, maşini ale Jandarmeriei au instituit baraje în două zone, pentru a nu permite utilajelor agricole şi TIR-urilor să intre străzile municipiului. Astfel, maşinile Jandarmeriei au blocat un drum dintr-o zonă comercială de la periferia oraşului dar şi unul din cartierul Burdujeni. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, a declarat pentru News.ro că măsurile au fost luate pentru ca autovehiculele protestatarilor să fie direcţionate pe şoseaua de centură a oraşului.

Şi la Timişoara au loc proteste. ”Având în vedere că este în desfăşurare un protest al “fermierilor/transportatorilor” pe DN69 sens Centura Timişoarei, printr-un marş format din 44 tractoare agricole, 10 camioane si 50 autoturisme, poliţiştii timişeni recomandă tuturor cetăţenilor să evite Centura Timişoarei pentru a nu se crea inconveniente în deplasările personale, întrucât obiectivul manifestării îl reprezintă circularea de către transportatori pe drumul public cu viteza redusă”, a anunţat IPJ Timiş.

Protestatarii spun că nu vor pleca până nu obţin ce vor

După trei zile în care au blocat drumuri şi oraşe, protestatarii din transport şi agricultură au fost primiţi vineri la Guvern. Zece oameni au fost aleşi pentru a-i spune lui Marcel Ciolacu ce-i doare. Au cerut tarife mai mici la RCA şi s-au plâns că, din cauza cerealelor ieftine venite din Ucraina, ajung la sapă de lemn. Oamenii continuă să vină din toată ţara către Capitală şi spun că vor continua să protesteze până vor primi răspunsul dorit.

Vineri, la Guvern au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora.

Cu toate acestea, transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu şeful Executivului au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

Proprietarii firmelor de transport continuă să ceară preţuri mai mici pentru poliţele RCA. Sunt revoltaţi şi de faptul că ucrainenii ar avea prioritate la vămi.

Ciprian Melinte, proprietar firmă transport: Asigurările au crescut cu 400 la sută. Acum 2 ani de zile, o asigurare la un cap tractor era 4000 de lei, acum este de la 16, 17, 18, 19, 20.000 de lei. Suntem hăituiţi, fugăriţi, am ajuns la capătul puterilor. De ce îi protejăm de ucraineni? Noi, care aducem bani la bugetul de stat, suntem hăituiţi. Dorim fluidizarea traficului la vamă.

Transportatorilor li s-au alăturat şi şoferii firmelor de tractări. "Ne-am alăturat, normal că ne alăturăm. Că toţi avem maşini, toţi avem taxe de plătit, toţi plătim".

Între timp, protestele au continuat şi în ţară. Fermierii nemulţumiţi au blocat vama Bechet. Şi în vestul ţării, zeci de TIR-uri şi utilaje au mers cu viteza melcului în Nădlac şi pe drumul naţional, pentru a bloca intrarea în vamă. Proteste au fost, de altfel, şi în Timişoara. În imaginile primite pe Fii Observator au fost surpinse coloane de vehicule, care au îngreuna circulaţia. Protestatarii spun că nu se vor opri până nu vor primi ce doresc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » A patra zi de proteste la "porţile" Capitalei. Transportatorii şi fermierii refuză să plece. Discuţii la ministerele Agriculturii şi Transporturilor. Intrările în mai multe oraşe, blocate