Antena Meniu Search
x

Video Ajutorul pentru încălzire aduce mai mulți restanțieri. Românii cu venituri mici se tem că nu vor avea bani să plătească întreţinerea

Ajutorul pentru încălzire promis de Guvern promite şi restanţieri. Românii cu venituri mici se tem că nu vor avea bani să plătească întreţinerea până nu primesc cardul. Asta înseamnă că până ajunge ajutorul la ei, vor fi deja datori două luni la furnizori, iar penalizările vor curge. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 06.01.2023, 20:21

Vezi și

4 milioane de români cu venituri sub două mii de lei pe lună vor primi ajutor de la stat ca să plătească facturi la electricitate, gaze, energie termică şi lemne. Cardul de energie este în valoare de 1.400 de lei. Ajutorul va ajunge la oameni în două tranşe. Prima, de 700 de lei, în luna februarie iar cea de-a doua în luna septembrie, pentru a doua jumătate a anului.

Cardul va fi livrat de Poşta Română luna viitoare şi va putea fi folosit din martie. Banii nu pot fi scoşi de pe el, ci vor fi transferaţi în contul furnizorului de utilităţi. Poştaşul va scana factura şi cardul, iar suma de plată va fi retrasă automat.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Pentru a fi utilizat e nevoie de factura care face dovada datoriei beneficiarului faţă de furnizorul de energie şi de cartea de identitate pentru ca operaţiunile să aibă loc. La oficiile poştale sau la poştaş. Direct la domiciliul beneficiarului.

Cei cu venituri mici spun că ajutorul de la stat va ajunge prea târziu în martie. Până atunci vor avea de plătit întreţinerea pe decembrie şi ianuarie, care ar putea fi aproape dublă faţă de acum un an.

Pe acelaşi subiect

"Nu plătesc, până nu primesc ajutorul nu plătesc că nu am pensie mare", spune cineva.

"O să plătim după ce ne vine cardul că nu avem bani", spune altcineva.

Aurel Cristea, preşedinte de bloc: 50 de apartamente vor avea situaţii de genul ăsta. În conditiile astea, asociaţia nu va mai avea bani să plătească la utilităţi.

Cine nu plăteşte la timp se alege cu penalizări

Cine nu plăteşte în 20 sau 30 de zile de la primirea facturii, va avea de achitat penalizări: 0,2% din datorie pe zi. Şi proprietarii apartamentelor racordate la reţeaua de termoficare vor putea să plătească încălzirea cu banii daţi de stat. De luna viitoare, fiecare locatar va primi factură individuală pentru apă caldă şi căldură. Dacă vrea să o deconteze, trebuie să ceară administratorului de bloc nota de plată şi să o prezinte poştaşului sau angajatei de la oficiul poştal.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Preşedintele asociaţiei de proprietari completează datele de indentificare ale beneficiarului si suma pe care o datorează la asociatie pentru caldura la bloc.

Guvernul vrea să ofere ajutorul pentru încălzire şi anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Ajutorul pentru încălzire aduce mai mulți restanțieri. Românii cu venituri mici se tem că nu vor avea bani să plătească întreţinerea