Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alertă de inundații în România. Râuri din 14 județe, sub avertizare cod galben până miercuri noapte

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații valabilă pe râuri din 14 județe. Alerta este Avertizarea este în vigoare de marți, ora 16.00, până miercuri, ora 24.00.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 14:23

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Buzău (judeţele: Braşov, Covasna şi Buzău), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Suceava (judeţul Suceava), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galați şi Vrancea), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanța şi Tulcea). Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Avertizarea este în vigoare de marți, ora 16.00, până miercuri, ora 24.00.

Articolul continuă după reclamă

Cod galben de ploi în 17 judeţe

Pe acelaşi subiect

ANM a emis o avertizare cod galben de ploi torenţiale, care vizează cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și jumătatea de est a Carpaților Meridionali. Alerta intră în vigoare astăzi, la ora 16.00, şi este valabilă timp de 24 de ore. 

Astfel, codul galben de ploi abundente este valabilă în intervalul 28 mai, ora 16 – 29 mai, ora 16. În cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și jumătatea de est a Carpaților Meridionali vor fi perioade cu averse și cu caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și pe alocuri de peste 40...50 l/mp.

Sunt vizate județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Mureș, Harghita, Iași, Neamț, Covasna, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Dâmbovița și Argeș.

Ploi, grindină şi vijelii în aproape toată ţara, până joi seară

De asemenea, a fost emisă şi o informare meteo de vreme severă în aproape toată ţara, care anunţă ploi, vijelii şi grindină până joi seară. Alerta a intrat în vigoare la ora 10.00 şi este valabilă până joi, la ora 20.00. În acest interval, aria ploilor va fi în extindere treptată și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15...25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Alertă de inundații în România. Râuri din 14 județe, sub avertizare cod galben până miercuri noapte