Antena Meniu Search
x

Sute de persoane din Roșia Montană, evacuate după o avarie la barajul Lacului Piscicol Tăul Mare. Șeful DSU: Situația este stabilă

Alertă de gradul zero, la Roşia Montană! Peste 800 de persoane au fost evacuate după miezul nopţii, după ce a apărut o avarie la barajul Lacului Piscicol Tăul Mare. Poliţiştii trimişi să scoată oamenii din case spun că ar fi vorba de o fisură. Autorităţile au dat asigurări că e o măsură preventivă şi nu ar fi, pentru moment, pericol ca barajul să se rupă, iar apa să măture localitatea. La faţa locului au fost trimişi zeci de pompieri, jandarmi, dar şi echipe de intervenţie cu utilaje de evacuare a apei. Aici a ajuns și șeful DSU Raed Arafat. 

de Redactia Observator

la 02.10.2022, 09:32

Vezi și

UPDATE 08:30 Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia. De asemenea el a precizat că este aşteptat un expert pentru a decide cum se va interveni la baraj.

”Situaţia este stabilă, aşteptăm expertul să ne spună punctul de vedere şi care e demersul pe care trebuie să-l facem”, a afirmat Raed Arafat.

Știre inițială

Era puţin trecut de miezul nopţii când s-a dat alarma. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ce le-aţi spus oamenilor? 

Bărbat: E o somaţie pentru autoevacuare. Benevol! Nu-i forţat, deoacamdată. Asta este! 

Reporter: Evacuare pentru ce? 

Bărbat: E un pic fisurat digul. 

Reporter: E pericol? 

Bărbat: Nu-i pericol, deocamdată. Deci, nu pot să spun nimic. 

Localnic: Trebuia să executăm ordinele. 

Reporter: Dar cine a venit să vă spună? 

Localnic: Un jandarm. Şeful jandarmilor. 

Autorităţile spun că ar fi vorba de o fisură la barajul Lacului Piscicol Tăul Mare

Potrivit ISU Alba, primarul comunei Roşia Montană a fost cel care a sesizat la 112 o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Imediat, autorităţile au şi luat măsuri. Iar pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență s-a dispus evacuarea preventivă.  

Reporter: Unde o să-i duceţi? 

Bărbat: La Abrud. La liceu, la cămin acolo, sunt amenajate paturi şi tot ce trebuie acolo. 

Reporter: Cât staţi acolo? 

Localnic: Până mâine, la amiază, ne-a zis. 

Reporter: Ce v-aţi luat cu dv? 

Localnic: Buletinele, actele şi ce e pe noi. Restul am lăsat în casă tot. 

Pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis şi un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Reporter: Vă e teamă că o să se rupă barajul? 

Localnic: Dacă se rupe. după voia lui Dumnezeu. 

Localnicii şi-au petrecut noapte în săli de sport sau la rude

Speriaţi, unii dintre locuitori nici nu-şi mai găsesc cuvintele. Se urcă în maşinile proprii, sau în microbuzele puse la dispoziţie de autorităţi şi pleacă, fie spre rude, fie spre locurile de cazare puse la dispoziţie - săli de sport şi internate din Abrud şi Cîmpeni. 

Femeie: Am zis că mai bine să plecăm, mai bine cu două haine şi cu copilul, decât după aceea să înotăm prin apă. 

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimişi zeci de pompieri, dar şi numeroase utilaje, printre care se numără şi autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe de mare capacitate. Iar, pentru siguranţă, în zonă a fost dislocat şi personal de la poliţie şi jandarmerie. Totodată, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU. Dar şi cu un buldozer. 

Lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908. Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 de metri, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Sute de persoane din Roșia Montană, evacuate după o avarie la barajul Lacului Piscicol Tăul Mare. Șeful DSU: Situația este stabilă