Antena Meniu Search
x

Video Aleşii interzic făina de insecte în produse tradiţionale, pe care oricum românii nu o vor: "Prefer să mor decât să mănânc aşa ceva"

Parlamentarii se pregătesc să interzică făina de insecte în produsele tradiţionale româneşti. Proiectul de lege, propus de Marcel Ciolacu, a fost dezbătut astăzi în două comisii din Senat - vrea să protejeze 750 de bunătăţi, de la cozonac, cornulețe de casă până la multe tipuri de pâine. Iniţiatorii s-au inspirat din Italia, care a refuzat categoric făina din greieri şi gândaci în aluatul de pizza și în paste. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 20.06.2023, 20:39

Vezi și

Dezbaterile din Comisia Economică au început cu glume. 

Daniel Zamfir, senator: Mă gândesc cum este muşchiuleţul de greieraş. Mă gândeam aşa. Ceva superb. Nici vaca nu mai e ce a fost. 

Larva gândacului de bălegar, greierele de casă, viermele de făină și lăcusta călătoare pot fi folosite în mâncăruri sub formă de pudră sau făină. Însă proiectul de lege vrea excluderea acestor ingrediente din produsele tradiţionale. În celelalte preparatele pot fi folosite.

Aleşii interzic făina de insecte în produse tradiţionale, pe care oricum românii nu o vor

Pe acelaşi subiect

Gabriel Zetea, deputat PSD: Separat pentru produsele care vin din import şi care conţin făină de insecte, pe rafturile magazinelor să fie vizibile, consumatorii să fie atenţionaţi din timp. 

Dacă devine lege, propunerea lui Marcel Ciolacu va aduce amenzi de până la 100 de mii de lei pentru cei care încalcă prevederile. Brutarii şi cofetarii sunt de acord cu propunerea - nimeni nu poate fi obligat să mănânce pâine cu făină de greieri, spun ei.

Maria Acristei, proprietar brutărie: Nu văd niciun motiv pentru care să folosim făina de greier decât dacă nu ar mai exista grâu pe pământ sau alte cereale. Nu văd niciun sens. 

Florentina Pârvu, proprietar cofetărie: În momentul de faţă, pentru că eu fac doar produse artizanale, cred că mă voi opri doar la folosirea făinii de grâu, pe moment avem această opţiune. 

Popor gurmand, românii nu par atraşi de ideea făinilor din insecte, chiar dacă Uniunea Europeană, care le-a aprobat, spune că astfel protejăm resursele planetei. 

Clienţi: Dumnezeu nu ne-a lăsat să mâncăm greieri şi alte orătănii, prefer să mor decât să mănânc aşa ceva.

- Nu cred că aş vrea să încerc. Puţin neobişnuit. Nu exclud complet, dar nu ma gândesc la aşa ceva. 

Ministrul Agriculturii este categoric în opoziţie cu Bruxelles-ul. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Care este atitudinea dumneavoastra legat de făina de diverse insecte? De ce râdeţi? Se întâmplă. Este pe piaţă. Carnea sintetică în laborator, şi cea care se realizează din proteină animală, este interzisă în România.

Ministerul Sănătăţii, în schimb, consideră că nu este nevoie de o astfel de lege. Definiţia produsului traditional exclude folosirea ingredientelor precum făina din insecte. Proiectul va intra, însă, la vot mai intâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Aleşii interzic făina de insecte în produse tradiţionale, pe care oricum românii nu o vor: "Prefer să mor decât să mănânc aşa ceva"