Antena Meniu Search
x

Video Alimentele care devin "bombe biologice" pe timp de caniculă. Oamenii ignoră avertismentele specialiștilor: "Când eram mici, tot din soare luam"

Soarele, canicula şi alimentele perisabile sunt o combinaţie foarte periculoasă în această perioadă. Mâncarea se alterează mult mai repede, şi chiar şi băuturile răcoritoare pot fi un risc pentru sănătate dacă sunt ţinute în căldură. Regulile elementare sunt ignorate, însă, în multe pieţe şi depozite en-gros. 

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 17:42

Vezi și

Craiova, ora 15:00. Termometrul de bord al maşinii anunţă că afară sunt 38 de grade Celsius. Ai da totul pentru o băutură răcoritoare rece. Ca să nu devină periculoasă pentru sănătate, trebuie ţinută, însă, în condiţii speciale înainte să fie vândută.

Cristina Oprea, reporter Observator: A se păstra la loc răcoros, ferit de soare. Cât de bine sunt respectate recomandările producătorilor, haideţi să vedem. Dăm o tură în câteva depozite de en-gros.

Fructele şi legumele se usucă şi ele în piețe, din cauza arșiței

Într-un depozit, soarele coace plasticul, arșița din asfalt încinge ambalajele. În dube se încarcă fără oprire baxuri cu băuturi răcoritoare, iar stivuitoarele nu stau o clipă. Nimeni nu pare deranjat de condițiile în care sunt păstrate mărfurile.

Pe acelaşi subiect

În piețe, aceleași condiții. Alimente ținute pe jos, comercianți fără nicio grijă. Fructele şi legumele se usucă şi ele în arşiţa lunii lui Cuptor.

Discuție reporter - vânzător

Reporter: Dar nu se strică ouăle astea în căldura asta?

Vânzător: Nu, că fură la frigider. De-abia am venit, acum m-a adus copilul.

Reporter: Şi laptele de alături?

Vânzător: Nu ştiu cine l-a lăsat aici. Nu e al meu, nu e al meu.

Umbrelele de soare folosite de producători nu izbutesc să ţină piept arşiţei. Inspectorii de la Siguranţa Alimentelor sunt îngroziţi.

Fructele şi legumele se usucă şi ele în arşiţa lunii lui Cuptor. Umbrelele de soare folosite de producători nu izbutesc să ţină piept arşiţei. Inspectorii de la Siguranţa Alimentelor sunt îngroziţi.

Constantin Rețea, medic DSV: O bombă biologică. La temperaturile existente afară, acum, nu se poate vinde nimic fără să fie ţinut în condiţii de frig.

Cosmin Șomîcu, OPC Dolj​: Expunerea pe un termen mai lung sau razele solare duc la schimbarea caracteristicilor, fie că vorbim de lichide sau de alte produse.

Avertismentele nu le sunt străine oamenilor. Dar nu toți le iau în seamă.

"Şi noi, când eram mici, tot din soare luam. Aşa că. Nu ne-am mai îmbolnăvit"

Alterate de căldură, cele mai periculoase alimente sunt lactatele, ouăle şi carnea. Mare grijă şi la conserve, spun inspectorii de sănătate publică. Dacă mâncarea are gust sau miros acru arunc-o direct. Pe lângă toxiinfecții alimentare sau boli digestive, alimentele alterate pot provoca afecțiuni mult mai grave, cum ar fi botulismul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Alimentele care devin "bombe biologice" pe timp de caniculă. Oamenii ignoră avertismentele specialiștilor: "Când eram mici, tot din soare luam"