Antena Meniu Search
x

Alina, singura cerşetoare dintr-un oraş suedez, a rămas fără "serviciu". Viaţă de coşmar pentru româncă

Alina, singura cerşetoare dintr-un oraş suedez, a rămas fără "serviciu". Viaţă de coşmar pentru românca în vârstă de 33 de ani, după intrarea în vigoare a interdicţiei pentru cerşetorie, impusă de Primărie.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 06.03.2019, 17:30

Alina, singura cerşetoare dintr-un oraş suedez, a rămas fără "serviciu". Viaţă de coşmar pentru românca în vârstă de 33 de ani, după intrarea în vigoare a interdicţiei pentru cerşetorie, impusă de Primărie.

Alina Dobrică este singurul cerşetor din orăşelul suedez Vellinge, unde trăiesc aproape 7.000 de oameni. Toată lumea o cunoaşte şi până în decembrie anul trecut a reuşit să nu aibă probleme cu localnicii. Atunci a intrat în vigoare o interdicţie pentru cerşit aprobată de Primărie.

În vârstă de 33 de ani, Alina e cunoscută de întreaga comunitate şi după intrarea în vigoare a interzicerii cerşitului a mers în faţa magazinului local Ica şi a stat acolo, fără să ceară nimic, scrie expressen.se. Numai că brusc atitudinea oamenilor faţă de ea s-a schimbat.

"Sunt mulţi care au început să se poarte foarte urât cu ea. Se opresc în faţa ei şi ţipă, îi strigă lucruri foarte urâte. Dar ea nu stă jos, nu cere bani, nu cere nimic, nu are nimic în care să strângă banii.",spune Anna Karin Backman, una dintre cele mai bune prietene ale Alinei.

Pe acelaşi subiect

Românca s-a trezit ameninţată cu bătaia, înjurată şi scuipată, oamenii prinzând curaj după decizia de interzicere a cerşetoriei în oraş. "Alina intră în vorbă cu oamenii pe care îi cunoaşte, nu vorbeşte cu cei pe care nu îi ştie. Dar tocmai necunoscuţii sunt deranjaţi de ea, tocmai pentru că este din România.", mai spune Anna Karin Backman.

Românca a confirmat şi ea pentru sursa citată: "Mă batjocoresc, îmi spun să plec în ţara mea, mă înjură." Anna Karin Backman a cunoscut-o pe Alina în urmă cu câţiva ani, la Malmo, în faţa unui magazin. Românca locuia atunci împreună cu alţi 30 de conaţionali, într-o casă din oraş. Cele două s-au împrietenit şi de atunci Alina e invitata Annei în fiecare luni seara, când şi doarme în casa suedezei.

"Ea locuieşte în România, dar vine trei luni pe an în Suedia, iarna. Strânge bani aici pentru copiii şi pentru mama ei din România.", mai spune Anna. Ea a dezvăluit că Alina face curăţenie în faţa magazinului Ica, mătură, strânge gunoaiele, şi reuşeşte să adune între 200 şi 300 de coroane pe zi, adică între 20 şi 30 de euro. Anna spune că românca nu cere bani, dar îi primeşte de la oamenii care o cunosc şi apreciază prezenţa ei în oraş.

Potrivit tinerei suedeze, Alina face tot ce poate pentru a-și arăta recunoștința pentru ajutorul acordat. Deseori ea face curăţenie şi în casa prietenei ei. "Vrea să dea ceva înapoi, vrea să ajute în societatea din care face parte.", spune Anna Karin Backman.

Luni, Alina Dobrică sa întors în România după ce a fost în Suedia din decembrie. Anna o va aştepta şi anul viitor, în iarnă, şi a încurajat-o să se întoarcă în Suedia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Alina, singura cerşetoare dintr-un oraş suedez, a rămas fără "serviciu". Viaţă de coşmar pentru româncă