Antena Meniu Search
x

Video "Am ochi şi la spate, eu". Pietonii traversează cu ochii în telefoane sau muzică în căşti şi provoacă sute de accidente mortale anual

Avem anual sute de accidente mortale provocate de pietoni care asculta muzică la căşti sau stau cu ochii în telefoanele mobile. Deşi nu ne dăm seama, spun medicii, vederea periferică şi capacitatea de reacţie sunt aproape anulate. Aşa că mulţi nu mai au timp să se ferească.

de Redactia Observator

la 04.08.2022, 19:59

Vezi și

Cu privirea şi gândul în cu totul altă parte decât la propria siguranţă, aşa traversează mulţi dintre pietoni. "Mulţi dintre ei sunt neatenţi, nu se asigură, butonează telefoanele ori ascultă muzică la un nivel destul de ridicat", a declarat Andra Arsintescu, ofiţer Brigada Rutieră Bucureşti.

  • Reporter: Cu ochii în telefon traversezi?
  • Pieton: Da, da, da.
  • Reporter: Şi nu ţi se pare periculos?
  • Pieton: Nu, pentru? Am ochi şi la spate, doamnă, eu.

Doar că vitejia nu prea ţine loc de siguranţă. Iar folosirea intensivă a telefonului anulează chiar şi "ochii de soacră". "În momentul în care noi ne uităm la telefon, cam anulăm vederea periferică. Să te uiţi în telefon în timp ce traversezi este un joc puţin cam periculos în sensul că ochii necesită o perioadă de acomodare de la aproape la distanţă şi invers. Acele câteva secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte", a declarat Ruxandra Pirvulescu, medic primar oftalmolog.

Când nu verifică ce mai e nou pe reţelele de socializare sau în mesaje, se concentrează la versurile melodiilor care răsună în căşti şi se deconectează complet de la tot ce se întâmplă în jur. Însă nici asta nu li se pare periculos. O confirmă cazul tinerei de 22 de ani, accidentată mortal de un tramvai zilele trecute. A trecut în grabă fără să se asigure. Martorii spun că avea căştile în urechi şi tasta pe telefon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Am ochi şi la spate, eu". Pietonii traversează cu ochii în telefoane sau muzică în căşti şi provoacă sute de accidente mortale anual