Antena Meniu Search
x

130 de apeluri de urgență la Salvamont, în doar 24 de ore

Vacanţa copiilor s-a transformat într-o misiune contracronometru pentru Salvamontişti! Telefoanele dispeceratelor au sunat în continuu. A fost cea mai mai neagră zi, spun salvatorii din munţi.

de Redactia Observator

la 10.02.2019, 21:16

Vezi și

Vacanţa copiilor s-a transformat într-o misiune contracronometru pentru Salvamontişti! Telefoanele dispeceratelor au sunat în continuu. A fost cea mai mai neagră zi, spun salvatorii din munţi. În doar o săptămână au avut 700 de intervenţii. Doar în 24 de ore, au primit peste 130 de apeluri de urgenţă. Părinţi care cereau ajutor pentru copiii lor răniţi pe schiuri sau la săniuşi. Dar şi adulţi care s-au aventurat periculos. Un tânăr de 35 de ani a murit după ce s-a încrezut prea mult în puterile sale.

La limită, salvamontiştii au salvat copii şi adulţi. Atât de pe pârtii, cât şi de pe traseele nemarcate. În Poiana Braşov, doar în ultimele două zile au fost aproape 24 de apeluri.

Chiar sâmbătă, la orele amiezii, un turist care a plecat singur să schieze pe Vârful Suru, în Făgăraş, şi-a găsit sfârşitul. S-a aventurat pe un traseu nemarcat.

Când şi-au dat seama că lipseşte de prea mult timp, prietenii turistului au plecat să îl caute. În încercarea de a-l salva, au improvizat o targă şi singuri l-au cărat spre cabana la care se cazaseră. Din cauza traseului dificil, trei ore le-a luat salvamontiştilor să ajungă la el.

Şi tot în Munţii Făgăraş, pe Valea Sâmbetei, doi alpinişti începători - o tânără din Bucureşti şi amicul din Franţa - au ajuns la spital cu răni grave la mâini, cap şi picioare. S-au dezechilibrat în timp ce încercau să escaladeze muntele îngheţat.

Iar un accident care a avut loc ieri pe o pârtie din Sinaia riscă să lase acum o adolescentă de doar 16 ani paralizată. Fata a intrat cu schiurile într-o plasă de protecţie. Alertaţi de situaţie, salvamontiştii vin cu sfaturi.

De altfel, întreaga lună a fost una de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară. Numărul intervenţiilor a ajuns la 1700, doar în ianuarie. Cu 20 la sută în plus faţă de aceeaşi perioadă, a anului trecut. Există şi o explicaţie pentru intervenţiile numeroase din ultimele zile.

După o lungă perioadă în care pe munte a fost risc de avalanşe şi vânt puternic vremea frumoasă i-a scos din case pe oameni. Doar că atraşi să descopere muntele, se aventurează cu preţul vieţii pe traseele nemarcate.

Doar în ultimele 24 de ore, salvamontiştii din întreaga ţară au primit peste 130 de apeluri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 130 de apeluri de urgență la Salvamont, în doar 24 de ore