Antena Meniu Search
x

Video Armata cheamă rezerviştii la pregătire. Încep exerciţii de mobilizare în şase judeţe

Rezerviştii sunt chemaţi la instrucţie. Ministerul Apărării Naţionale vrea să verifice stadiul pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare în şase judeţe. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 17.01.2024, 08:31

Vezi și

Armata cheamă rezerviştii la pregătire. Este vorba despre militarii profesionişti care au ieşit din sistem, dar au rămas cu statutul de rezervist, dar şi de românii care au făcut armata obligatorie până în 2007 şi care acum sunt luaţi în evidenţele MApN.

Rezerviştii sunt chemaţi o zi sau două la unităţile apropiate de domiciliu, unde participă la o instrucţie uşoară şi fac fiecare câte o tragere cu armamentul

Ministerul Apărării anunţă că va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare, prin exerciţii de mobilizare care vor fi organizate în 6 judeţe. Scopul exerciţiilor, mai spune MAPN, este de a vedea completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii acţionale între militarii activi şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme.

Şi acum, ca să traducem ce vor să spună cei din armată, rezerviştii sunt chemaţi o zi sau două la unităţile apropiate de domiciliu, unde participă la o instrucţie uşoară şi fac fiecare câte o tragere cu armamentul. De obicei, se trage în poligon cu clasicul pistol mitralieră. Reprezentanţii MApN spun că aceste exerciţii sunt ceva obişnuit şi nu au legătură cu războiul din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, nu putem să nu privim imaginea de ansamblu a NATO. Britanicii au anunţat, în urmă cu două zile, că NATO va desfăşura unul dintre cele mai mari exerciţii din istorie, în acest an, prezentând chiar şi un scenariu ipotetic de război între NATO şi Rusia. Peste 80.000 de militari vor participa la acest exerciţiu şi aşteptăm veşti şi de la Ministerul român al Apărării pentru a afla cu ce trupe participă ţara noastră la această aplicaţie.

Comunicatul MApN:

"Informare privind desfășurarea exercițiilor de mobilizare, în anul 2024

Ministerul Apărării Naționale va continua să desfășoare și în 2024 verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare, care vor fi organizate în șase județe. Perioadele și locurile de desfășurare ale acestor exerciții, precum și oportunitățile de documentare pentru mass-media vor fi anunțate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN. Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Documentele pentru convocarea rezerviștilor la exerciții vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. 

***

Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor din evidență, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Armata cheamă rezerviştii la pregătire. Încep exerciţii de mobilizare în şase judeţe