Antena Meniu Search
x

Video Armata vrea mai mult teren pentru poligonul Smârdan, spre disperarea agricultorilor: "Să vedem cine o să plătească despăgubirile"

Armata vrea mai mult teren pentru instruirea militarilor. Poligonul militar de la Smârdan, județul Galați, unul dintre cele mai mari din țară, este vizat de această extindere. Poziția strategică a lui, lângă granița cu Ucraina este esențială în contextul actual. Doar locuitorii din zonă și mai ales agricultorii nu sunt de acord cu acest lucru. Aproximativ 2.000 de hectare de terenuri agricole ar dispărea și asta îi nemulțumește pe fermieri, dar și pe unii primari.

de Adrian Obreja

la 27.10.2023, 08:31

Vezi și

Trupele NATO se antrenează lângă Galați, în poligonul militar, aproape lunar. Mai ales de când a început războiul din Ucraina. Iar poziția poligonului are o importanță strategică deosebita. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Localnicii din zonă nu sunt de acord cu o viitoare extindere a poligonului, mai ales în contextul exercițiilor militare, care se desfășoară lunar în ultima perioadă. 

Sunetul exploziilor, al avioanelor de luptă care survolează cerul și sutele de blindate care intră și ies din poligon, au devenit un coșmar pentru localnici. 

Femeie: Uitați micuțul de acolo, a fugit în casă, plângea și zicea: mami ce se aude? Mami ce se aude? Îi păcălește că se aude altceva.

Pe acelaşi subiect

Armata vrea să extindă poligonul spre vest cu aproximativ 2.000 de hectare

Cea mai mare parte a acestui teren este arabil. Mai multe primării din zona au fost deja înștiințate. 

Măricel Petrea, primar Schela: Sunt terenuri agricole foarte bune în zona respectivă, amenajate pentru irigat, apa ajunge în zonă. Ar fi păcat să nu se lase să se facă agricultură în continuare. 

Costel Câmpureanu, agricultor: Dacă se adeverește, să vedem cine o să plătească despăgubirile. Sunt investiți de milioane de euro numai în irigații. Proiecte europene în desfășurare, care, cum o să se închidă? 

Pentru autoritățile locale din Smârdan, unde este poligonul, extinderea ar fi bună.

Silviu Zinica, primar Smârdan: Extinderea poligonului ar fi pozitivă. Apare o altă problemă, cea economică. Pentru că această extindere ar afecta foarte mult producătorii agricoli. 

Poligonul militar de la Smârdan, județul Galați, a fost construit în anii 50 și a devenit un loc extrem de important în ceea ce privește exercițiile militare. Mărimea și relieful reprezintă un atu pentru desfășurarea celor mai complexe antrenamente pentru soldații NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Armata vrea mai mult teren pentru poligonul Smârdan, spre disperarea agricultorilor: "Să vedem cine o să plătească despăgubirile"