Antena Meniu Search
x

Video Artefacte romane vechi de peste 2.000 de ani, descoperite pe șantierul primului drum expres din Ardeal. Ce se întâmplă cu lucrările

Descoperiri arheologice spectaculoase pe şantierul primului drum expres din Ardeal, în judeţul Cluj. Săpăturile au scos la lumină urmele unei aşezări romane de peste 2.000 de ani. Un vârf de lance şi mai multe vase ceramice, care au stat în mâinile romanilor, au fost analizate de arheologi. Deocamdata, lucrările la drum nu vor fi afectate. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 08.11.2023, 18:38

Vezi și

Încă de la primele săpături, au apărut indicii serioase despre o aşezare romană rurală

Alex Prunean, reporter Observator: "Arheologii au adus la lumină mai multe vase romane, resturi ceramice şi oase de animale. Toate erau depozitate în apropierea caselor, în aceste gropi de provizii, folosite acum 1700 de ani, pe post de cămări pentru alimente."

George Cupcea, director adjunct MNIT: "Au fost descoperite materiale ceramice de epocă preistorică şi , în mod remarcabil, o groapă cu un vârf de lance care datează din secolele 2-3 înainte de Hristos. Majoritatea acestor complexe sunt locuinţe semi adâncite în pământ, însoţite de gropi de provizii. Este vorba despre ceramică uzuală pentru activităţi domestice şi probabil situl se încadrează în categoriile de asezărilor romane rurale."

Şansele găsirii mai multor vestigii sunt ridicate. Totuşi, noile descoperiri nu afectează şantierul drumului expres, unde lucrările sunt deja avansate. 

Emil Șestac, inginer topograf: "Până acum nu avem semne de întrebare, totul merge conform proiectului. Am depăşit pe partea de copertă şi săpături, am depăşit 40% din cantităţile totale. Mobilizarea la momentul de faţă, 140 de utilaje şi 250 de persoane."

Drumul expres dintre Autostrada A3 şi DN1 are termen de finalizare în februarie 2025, dar constructorul vrea să îl termine până toamna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Artefacte romane vechi de peste 2.000 de ani, descoperite pe șantierul primului drum expres din Ardeal. Ce se întâmplă cu lucrările