Antena Meniu Search
x

Video Au răsucit greşit un robinet, la Victor Babeș, iar trei oameni au murit în câteva secunde. Rudele cer despăgubiri de milioane de euro

Au răsucit greşit un robinet, iar trei oameni au murit în câteva secunde. Doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş au fost reţinuţi astăzi pentru că i-au lăsat fără oxigen pe cei opt pacienţi, bolnavi de Covid, internaţi în tirul de Terapie Intensivă. Anchetatorii nu au explicat şi din ce cauză a avut loc eroarea fatală. Rudele vitimelor cer despăgubiri de milioane de euro.

de Lorena Rădulescu

la 16.06.2021, 20:19

Vezi și

Ucidere din culpă este acuzaţia adusă de procurori unui instalator şi unui inginer, ambii angajaţi ai spitalului. În 12 aprilie, instalaţia prin care bolnavii din TIR primeau oxigen a înregistrat o problemă şi a emis o alertă. Cei doi au fost trimişi să verifice aparatura. Cel care a greşit este instalatorul, despre care procurorii spun că "...a manipulat în mod greşit componentele de reglare a presiunii de oxigen, fapt ce a determinat creşterea presiunii peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul pacienţilor ventilaţi de la ATI".

Aşa au rămas cei opt pacienţi internaţi fără oxigen. Când a realizat ce a făcut, angajatul spitalului şi-a sunat şeful. Era prea târziu însă. Trei pacienţi nu au mai putut fi salvaţi. Alţi cinci au fost transferaţi în spitale Covid din Capitală. Primele rezultate ale anchetei au fost aflate astăzi şi de rudele victimelor, care au dat statul român în judecată.

Soţ victimă: De la televizor am aflat tot. Eu când am vorbit ultima oară cu ea, era la salon. Dumincă seara. Luni dimineaţa au băgat-o în containerul ăsta. Eu dacă e să conduc o maşină defectă şi omor pe cineva, m-ar pedepsi legea. Să facă legea ceva, ca să nu mai păţească altcineva ce a păţit soţia mea.

Cei de la Spitalul Victor Babeș spun că instalatorul și inginerul erau calificați

Adrian Cuculis, avocat: Primele audieri în cazul Victor Babeș arată clar că incompetența din cadrul structurilor spitalicești poate și duce în cele din urmă la decesul unor persoane, mai ales că aici discutăm și de acel serviciu tehnic care s-a substituit unui inginer care lipsea cu desăvârșire din zona spitalicească. 

Conducerea Spitalului susţine însă că instalatorul şi inginerul ştiau ce aveau de făcut. "Precizăm faptul că angajații Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reținuți în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați", au transmis reprezentanții Spitalului Victor Babeş. Cei doi angajaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Au răsucit greşit un robinet, la Victor Babeș, iar trei oameni au murit în câteva secunde. Rudele cer despăgubiri de milioane de euro