Antena Meniu Search
x

Video Au vrut să le aleagă cariera după ce le "ghicesc" în palmă. Scannerul testat pe 100 de elevi din Cluj

Ghicim în palmă ce carieră i se potriveşte liceanului. Nu este un anunţ de vrăjitoare, ci un proiect care a fost la un pas de a fi implementat în liceele din Cluj. Instituţia a prezentat un dispozitiv de scanare a mâinilor care, chipurile, ar fi capabil să stabilească personalitatea elevilor şi ce meserie li se potriveşte. Inclusiv Colegiul Psihologilor  a transmis că aparatul nu este omologat. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 26.01.2024, 20:45

Vezi și

Acesta este scannerul care ar fi trebuit să ajute, în primă fază, 100 de liceeni să-şi decidă viitorul după ce îşi ţin palmele pe aparat timp de cinci minute.

Andrei Galoş, reprezentant al inventatorului: Noi, practic, măsurăm aici activitatea electrodermală a persoanei.

În baza măsurătorii, ar fi ieşit la iveală personalitatea copiilor

Marinela Marc, inspector şcolar general Cluj: După ce copiii vor fi testaţi şi prin acest aparat şi după ce li se va aplica şi bateria de chestionare validate de psihologi, se va realiza un profil psihologic al tânărului la care el va avea acces şi în urma căruia sperăm să îşi realizeze un plan de carieră.

Pe acelaşi subiect

Proiectul a fost prezentat marţi. A fost primit cu un amestec de stupefacţie şi ironii pe reţelele de socializare şi cu indignare în mediul academic. Colegiul Psihologilor a precizat că scannerul a fost verificat în 2018 şi nu a primit aviz de folosire. Iar ministerul Educaţiei a transmis că:

"În urma poziționării fără echivoc a specialiștilor, conducerea ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectului-pilot în cauză".

Alex Prunean, reporter Observator: Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au refuzat să mai facă orice comentariu cu privire la modul în care va fi implementat acest proiect pilot şi pare că, pentru moment, au şi renunţat la el. Au transmis doar în scris că nu va fi promovat la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ până în momentul în care rapoartele generate de acest aparat îşi vor demonstra eficacitatea şi relevanţa.

Andrei Galoş, reprezentant al companiei care vinde aparatul: Noi n-am avut, practic, niciun fel de comunicare directă sau niciun fel de tangenţă, ca să spun aşa, cu ISJ Cluj sau cu alte instituţii ale statului.

Reprezentanţii companiei care comercializează aparatul spun că scannerul a fost oferit inspectoratului de un ONG. Insistă că aparatul poate oferi date despre ambiţia celor testaţi. 

Andrei Galoş, reprezentant al companiei care vinde aparatul: Examinatul îşi pune palmele pe acest device, iar scannerul trimite nişte impulsuri electrice la un voltaj foarte mic, în aşa fel încât să-i stimuleze creierul.

Omul care îşi contrazice colaboratorul este chiar inventatorul aparatului

Dumitru Grigore, inventatorul aparatului: Dacă m-ar fi contactat înainte, eu le-aş fi spus că nu în acel mod se procedează. 

Orientarea profesională rămâne una dintre verigile slabe ale învăţământului românesc. În decembrie 2022, România avea un singur consiler şcolar la 1.200 de elevi. 

Lipsa de orientare se vede şi în rata de abandon universitar. Un raport arată că 44% dintre tineri renunţă la facultate în primul an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Au vrut să le aleagă cariera după ce le "ghicesc" în palmă. Scannerul testat pe 100 de elevi din Cluj