Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Autorităţile au uitat să dea RO-Alert la ultimul atac al ruşilor la graniţă. O dronă a explodat lângă bacul condus de un român

Un atac cu drone ruseşti a zguduit, noaptea trecută, localitatea dunăreană Isaccea. Ţinta a fost punctul  de trecere a frontierei de pe malul ucrainean. Acolo se afla şi un bac românesc, care a fost la un pas să fie nimicit de o dronă kamikaze. Oamenii se plâng, însă, că deşi suflul exploziilor le-a produs pagube, n-au fost avertizaţi prin RO-ALERT. 

De Adrian Obreja la 26.09.2023, 20:09
Vezi și

"Acum îi dă, aici, de la Orlovka. Hopa, ia! Nu vă jucaţi, băi băiatule, că e lângă Isaccea, fraţilor!"

Imaginile sunt filmate de pe bacul care traversează în grabă Dunărea spre ţărmul românesc pentru a scăpa de raidurile ruseşti. Este prima dată când astfel de atacuri au loc lângă Isaccea.

"Fugi! Fugi că pică aici! Uite-o! Aici a picat, direct în vamă."

Rușii au lansat atacuri în apropierea frontierei României

Pe acelaşi subiect

Dronele ruseşti au ţintit porturile ucrainene Reni, Ismail, dar şi Orlovka. Aici atacurile au vizat şi punctul de trecere a frontierei aflat pe malul Dunării. Este locul în care funcţionează un terminal de bacuri aflat la 900 de metri de ţărmul românesc.

"Mamă, asta e mare al dracului!"

Adrian Obreja, reporter Observator: "Martorii atacului cu drone au spus că au văzut şi au auzit şase explozii. Două drone au căzut în interiorul punctului vamal Orlovca, iar altele patru în afara lui, în spaţii publice, una dintre ele într-o zonă în care se aflau parcate mai multe camioane." 

Atacul l-a prins pe Petru Gabor în vama ucraineană. Voluntarul venea de la Herson, unde distribuise ajutoare. 

Petru Gabor, voluntar: "Am auzit o dronă. Şi chiar am zis: e o dronă, îi zic la vameş, e o dronă şi în secunda doi - buf. În afara vamei, a explodat."

Bărbatul spune că s-a obişnuit cu astfel de bombardamente. Mai panicaţi au fost cei ce operează bacul: o dronă a căzut la aproximativ 40 de metri de ei.

"Antiaeriana e mai în faţă."

"Gata!" 

"Uite-o!"

"Lângă vapor, băi!" 

"Direct în vapor!"

Petru Gabor, voluntar: "Vă daţi seama că s-au speriat. Probabil a fost prima dată când au simţit suflul unei explozii de aproape. Pentru că la distanţa la care a explodat, credeţi-mă, e ca şi cum cineva vă dă un pumn în piept."

Panica a continuat şi când oamenii au ajuns la ţărm. Atunci a avut loc cea mai mare explozie.

Petru Gabor, voluntar: "Deci eram pe malul românesc. Şi suflul a fost atât de puternic, încât pentru două secunde ţi-a luat suflarea."

Pe bac era şi un autocar plin cu refugiaţi ucraineni.

Petru Gabor, voluntar: "Era plin de femei, numai femei şi copii."

Refugiaţii au scăpat teferi şi au pornit apoi spre Bulgaria.

Efectele exploziilor, resimțite și în România

Suflul exploziilor a fost simţit şi de locatarii blocurilor din Isaccea. Unda de şoc a mutat din loc ţeava de aerisire din bucătăria unei femei.

Localalnica: "Dacă mai dă ceva, poate cade şi faianţa. S-au zguduit geamurile, noi am avut geamurile închise." 

De data aceasta, oamenii n-au mai primit avertizări.

Locuitor: "Când a fost în altă parte, la Reni, au dat RO-ALERT. Şi acum, când a fost lângă noi, n-au dat niciun RO-ALERT. Înseamnă că ceva nu funcţionează."

Anastase Moraru, primar Isaccea: "Vă daţi seama că exista şi o anumită teamă. Aceste focuri care erau trase de antiaeriană puteau să aibă, la un moment dat şi direcţie către teritoriul nostru."

Autorităţile ucrainene au anunţat că peste 30 de camioane și mașini au fost avariate în atacurile de noaptea trecută. Două persoane au fost rănite. Circulaţia bacurilor între Isaccea şi Orlovka a fost suspendată, traficul fiind redirecţionat spre Galaţi. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Autorităţile au uitat să dea RO-Alert la ultimul atac al ruşilor la graniţă. O dronă a explodat lângă bacul condus de un român