Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Autorităţile evaluează pagubele inundaţiilor din Braşov. Sute de familii afectate ar putea fi desbăgubite

Sute de familii din Braşov au petrecut noaptea cu apa în case. A plouat ieri dimineaţă cât pentru o lună întreagă, iar digul pârâului Ghimbășel a cedat. Ore întregi s-au chinuit pompierii să evacueze apa din gospodării, însă multe locuinţe au rămas inundate şi după lăsarea întunericului. Acum autorităţile calculează pagubele şi promit despăgubiri. Oamenii cer însă înălţarea digurilor şi urgentarea lucrărilor la canalizare. 

de Claudiu Loghin

la 30.08.2021 , 08:58

Deşi apele s-au retras, sunt în continuare cantităţi uriaşe de apă în casele şi şurile oamenilor. Autorităţile fac centrlizarea pagubelor în bani, după ce 143 de gospodării sunt afectate, pentru a putea transmite Guvernului o solicitare pentru despăgubirea celor afecaţi de inundaţii.

Nici până noaptea trecută apa nu se retrăsese complet din casele oamenilor, deşi pompierii au acţionat ore întregi cu motopompe. "Maşina de spălat e sub apă. Apa e dincolo de genunchi, uitaţi cum vine apa", povesteşte un sătean. Debitul pe Ghimbășel a fost de o sută de ori mai mare decât debitul normal al pârâului, spun specialiștii.  

Aşa arată zona în care s-a produs breşa pe malul drept al pârâului Ghimbăşel. Codul portocaliu expiră abia dimineaţă, la ora 8, iar digul a fost întărit în acest punct de teama unor noi unde de viitură.  Cartierul Stupini este lovit de inundaţii an de an. Oamenii se plâng că actualul sistem de canalizare nu face faţă. O soluţie ar fi înălţarea digurilor de pe Ghimbăşel ori adâncirea albiei pârâului. "Situaţia în Stupini este una care trenează istoric vorbind, există străzi străzi care au infrastructură de apă şi canalizare, există străzi care vor avea infrastructură de apă şi canalizare în următorii doi ani, există străzi pentru care a fost proiectată infrastructură de canalizare până în 2024", transmite primarul din Braşov. În cartierul lovit de inudații au fost puse la dispoziția localnicilor două cisterne cu apă potabilă, a câte o mie de litri. 

Vezi și
Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Autorităţile evaluează pagubele inundaţiilor din Braşov. Sute de familii afectate ar putea fi desbăgubite