Antena Meniu Search
x

Video Autostradă, blocată de morminte. 23 morminte şi 3 aşezări care datează din Evul Mediu stau în calea drumului de mare viteză dintre Sebeș şi Turda

Râși, urși, păsări şi morţi, toate sunt obstacole care stau in calea firmelor care trebuie să construiască drumurile pe la noi. De 7 ani se lucrează la un tronson de doar 29 km de pe autostrada Sebeş - Turda. Iar finalizarea lucrărilor ar putea fi din nou amânată pentru că s-au descoperit câteva morminte vechi din Evul Mediu.

Dragoş Cuzuban
de Dragoş Cuzuban

la 09.07.2021, 20:26

Vezi și

23 morminte şi 3 aşezări care datează din Evul Mediu stau acum în calea drumului de mare viteză dintre Sebeș şi Turda. E ultimul tronson în stadiu de şantier al autostrăzii A10. "Cele mai vechi vestigii datează din jurul anului 1000 -1200 IH, iar cele mai târzii, locuinţele medievale, din perioada anului 1000 DH", spune Cristian Florescu, arheolog.

Nu este însă prima dată când constructorii dau peste aşa ceva. În urmă cu 5 ani, în aceeaşi zonă, a fost descoperită o altă necropolă cu aceeaşi vechime. Lucrările au fost şi atunci întrerupte pentru a le face loc arheologilor. "Facem cercetări de specialitate, cu documentare, se realizează un raport, după care se dă liber constructorului", mai spune Cristian Florescu.

Cei de la drumuri spun că lucrările descoperite aici nu vor afecta cu nimic şantierul autostrăzii pentru că au fost făcute pe traseul drumului judeţean care va traversa şoseau de mare viteză. Acest lucru înseamnă că, în doar 2-3 luni, şoferi ar putea circula pe aici cu 130 km/h. După ani întregi în care lucrările s-au mişcat cu viteza melcului, oamenii şi-au cam pierdut speranţa.

Şantierul pentru autostrada Sebeş-Turda, care urmează să facă legătura între A1 şi A3, au început în anul 2014. Doar 29 de kilometri mai lipsesc pentru ca şoferii să poată salva timp şi nervi în traficul infernal dintre cele două localităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Autostradă, blocată de morminte. 23 morminte şi 3 aşezări care datează din Evul Mediu stau în calea drumului de mare viteză dintre Sebeș şi Turda