Antena Meniu Search
x

Azilele groazei. Gabriela Firea, contrazisă: Sora ei a fost şefă la o instituţie care a făcut 7 anchete în centrele investigate acum de DIICOT. Reacţia ministrului

Azilele groazei. Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Voluntari a derulat nu mai puţin de şapte anchete în căminele anchetate acum de DIICOT în perioada în care sora ministrului Familiei Gabriela Firea, Vica Nela Andrieş (fostă Vrînceanu), a deţinut o funcţie de conducere în instituţie, scrie Centrul de Investigaţii Media (CIM). Publicaţia o contrazice astfel pe Gabriela Firea, care scria pe Facebook în urmă cu trei zile că sora sa "NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi". 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 17:27

Azilele groazei. Sora Gabrielei Firea, şefă la o instituţie care a făcut 7 anchete în centrele investigate acum de DIICOT. Reacţia ministrului Familiei
Azilele groazei. Sora Gabrielei Firea, şefă la o instituţie care a făcut 7 anchete în centrele investigate acum de DIICOT. Reacţia ministrului Familiei - Facebook

Jurnaliştii de la CIM au publicat marţi a doua parte a anchetei "Toţi ştiau", anchetă menită să demonstreze că mai multe instituţii ale statului erau la curent încă din 2021 cu ororile petrecute în azilele de bătrâni din Ilfov. Astfel, CIM scrie că sora Gabrielei Firea a lucrat efectiv, din aprilie şi până în decembrie 2021, când a devenit şefă de serviciu, la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Voluntari conduse de cumnatul ei, Florentin Pandele.

Vica Nela Andrieş a fost mai întâi "inspector principal" la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relaţii cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecţia Copilului şi Tineret din instituţie, după care a devenit şefa serviciului Asistenţă şi Protecţie Socială, arată documente obţinute de la Direcţia de Asistenţă Socială Voluntari la solicitarea reporterilor de la Libertatea şi citate de CIM. 

Şapte controale în centrele investigate acum de DIICOT

În prima calitate, cea de inspector principal, prima atribuţie a Vicăi Nela Andrieş era "elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în situaţie de risc", conform fişei postului. Aceeaşi fişă a postului prevedea că Andrieş era responsabilă şi de "consilierea şi îndrumarea organismelor private" de asistenţă socială, adică şi de centrele private din Voluntari care acum au ajuns să fie obiectul anchetei DIICOT.

Pe acelaşi subiect

În perioada de nouă luni, colegii acesteia au făcut şapte controale într-un centru condus de Cristina Dumitra, parte dintre centrele pentru persoane dependente din Ilfov investigate acum de DIICOT.

Ce scrie în fişa postului pe care îl ocupa sora Gabrielei Firea

"În aceeaşi fişă a postului, la al treilea punct indicat în răspunsul DAS, inspectorul principal Nela Vica Andrieş avea de «elaborat» proiecte şi programe «pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate». Totodată, aceasta trebuia să monitorizeze (punctul zece), împreună cu serviciile de specialitate din cadrul instituţiei, «serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu O.N.G - urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii în baza legilor speciale din domeniul asistenţei sociale», precum şi să se ocupe de «culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea materialelor»", notează, miercuri CIM.

Conform sursei citate, un răspuns oficial al Direcţiei de Asistenţă Socială Voluntari arată că Nela Vica Andrieş a lucrat în instituţie din 2018 până în 2023, având perioade în care a avut contractul de muncă suspendat la cerere. 

Declaraţii contradictorii privind contractul de muncă al surorii ministrului Familiei

"Ea a avut raporturile de muncă suspendate între august 2018 şi aprilie 2021, dar şi suspendate la cerere între ianuarie 2022 şi februarie 2023. (...)  Practic, imediat ce a câştigat concursul pentru poziţia de inspector principal la DAS Voluntari, cumnata primarului şi-a suspendat postul, nemuncind acolo deloc aproape doi ani. Aşadar, din 54 de luni, sora Gabrielei Firea a lucrat opt luni întregi, mai 2021-decembrie 2021. 56.000 lei a câştigat Nela Vica Andrieş în cele opt luni la DAS, adică 7.000 lei pe lună, conform declaraţiilor de avere. Mai apoi, în decembrie 2021, Nela Vica Andrieş a ajuns şefa Serviciului de Asistenţă şi Protecţie Socială a DAS. Paradoxal, o lună mai târziu, în ianuarie 2022, Nela Vica Andrieş îşi suspendă din nou contractul de muncă, de data asta la cerere, pentru mai bine de un an.  Revine la serviciu la DAS undeva în luna februarie 2023, imediat după ce BdB şi CIM au publicat seria despre centrele din Ilfov care acum fac obiectul unei ample investigaţii a procurorilor DIICOT, doar pentru câteva zile, însă. În aceeaşi lună, conform documentului, sora ministrului Firea şi cumnata primarului Pandele este transferată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov"; notează CIM. 

Jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii media susţin însă că au mai găsit şi alte documente care contrazic informaţiile oferite oficial de DAS şi conform cărora sora Gabrielei Firea, pe când purta încă numele de familie Vrânceanu, a fost inspector la asistenţa socială din subordinea cumnatului ei încă din 2017, deşi instituţia vorbeşte despre angajarea ei abia în 2018. CIM invocă declaraţiile de avere ale surorii lui Firea în acest sens. 

Reacţia Gabrielei Firea

"Sora mea NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi. Revin cu această precizare! Am citit răspunsul oficial al Direcţiei de Asistenţă Socială Voluntari, publicat astăzi în presă, şi cred că este clar. Doar cine vrea să ne convingă că albul e negru vede altceva. Nela Vica Andrieş nu a fost vreodată şef peste Direcţia de Asistenţă Socială Voluntari şi nu a avut vreodată atribuţii privind persoanele adulte sau a persoanelor cu dizabilităţi. În plus, în document scrie clar că între august 2018 şi aprilie 2021, doamna Nela Vica Andrieş a avut raporturile de muncă suspendate", transmite ministrul Famiiei Gabriela Firea, potrivit news.ro.

Ea susţine că sora sa a profesat pe o funcţie de execuţie până în luna decembrie 2021 când a fost promovată pe funcţia Şef serviciu -  Serviciul Asistenţă şi Protecţie Socială având atribuţii doar pe copii şi relaţia cu ONG-urile. 

"Din Ianuarie 2022, până în luna Februarie 2023 raporturile de muncă au fost suspendate la cerere, aşadar nu a profesat nici în această funcţie! În concluzie, între August 2018 şi Februarie 2023, sora mea a lucrat efectiv la DAS Voluntari doar opt luni şi în domeniul copiilor, nu al adulţilor sau al persoanelor cu dizabilităţi. Nici din februarie 2023, când s-a transferat la DGASPC Ilfov, sora mea nu a lucrat în domeniul persoanelor vârstnice sau adulte cu handicap, ci are atribuţii pe programe educative pentru copii", afirmă ministrul Firea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Azilele groazei. Gabriela Firea, contrazisă: Sora ei a fost şefă la o instituţie care a făcut 7 anchete în centrele investigate acum de DIICOT. Reacţia ministrului