Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Toalete de 80.000 de euro pentru două şcoli din VRANCEA! Cum e posibil ca două băi să coste cât un APARTAMENT!

Investiţie de peste 80.000 de euro pentru două şcoli din mediul rural din Vrancea.  Prin Ministerul Dezvoltării şi prin comunitatea locală, statul ar urma să achite mai mult de 80.000 de euro doar pentru grupurile sanitare de la Şcolile Generale din localităţile Tătăranu şi Bordeasc veche.

de Redactia Observator

la 19.12.2016 , 18:42

Sursă foto: Adevărul

Investiţie de peste 80.000 de euro pentru două şcoli din mediul rural din Vrancea. Prin Ministerul Dezvoltării şi prin comunitatea locală, statul ar urma să achite mai mult de 80.000 de euro doar pentru grupurile sanitare de la Şcolile Generale din localităţile Tătăranu şi Bordeasc veche.

Iniţial, preţul băilor pentru cele două unităţi şcolare era chiar mai piperat de atât 116.000 de euro. Ideea aparţine fostului primar al comunei Tătăranu, Nicolae Pavel, de la PSD, care a venit în consiliul local cu un proiect de hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico-economici privind construirea a două grupuri sociale la şcolile amintite.

Fostul primar motiva propunerea spunând că investiţia este la standarde europene, ţinând cont de fatul că niciuna din cele două şcoli nu obţinuse autorizaţii sanitare de funcţionare tocmai din pricina toaletelor.

Articolul continuă după reclamă

“Am fost de acord cu această investiţie, pentru că şi eu sunt cadru didactic şi ştiu ce înseamnă să nu ai toalete la şcoală. Au trecut lunile, nu s-a mai întâmplat nimic, însă pe 4 aprilie  2016 domnul primar a încheiat un contract cu o societate pentru executarea lucrărilor la cele două şcoli. Pentru Şcoala Bordeasca costul era 223.000 lei  şi la Şcoala Tătăranu 227.000, o sumă mai mică decât cea aprobată iniţial în 2015”, spune Bănel Bărbieru, actualul primar al comunei Tătăranu, care în 2015 era doar consilier local.

De atunci, a fost turnată fundaţia şi au fost prinse în ciment câteva ţevi pentru canalizare, iar primele facturi pentru o parte din lucrările executate se ridicau la 26.000 de lei pentru şcoala din Bordeasca şi 27.000 pentru cea de la Tătăranu.

“Neavând fonduri în vistierie, fostul primar nu a plătit nimic. Eu am preluat toată această situaţie. Între timp, Ministerul Dezvoltării ne-a solicitat reducerea TVA de la 24% la 20%, şi valoarea a mai scăzut puţin, iar ulterior, printr-o nouă adresă, ni s-a cerut să refacem documentaţiile în conformitate cu standardele de cost. Am mers la proiectant şi ca urmare am ajuns din nou în consiliul local să aprobăm noile preţuri: 183.000 de lei la Şcoala Bordeasca şi 187.000 de lei la Tătăranu. Eu acum sunt în situaţia în care am un contract de lucrări, o situaţie de plată pe care trebuie să o onorez şi aştept să vină banii de la Ministerul Dezvoltării”, mai spune edilul Bănel Bărbieru. 

Din luna iunie, de când au fost emise facturile, lucrarea a fost abandonată, deşi prin contract, constructorul se angaja la finalizarea acesteuia în termen de şase luni. Acum, primăria va fi nevoită să încheie un alt contract, la preţul aprobat în consiliul local.

Cele două toalete ar urma să fie dotate cu wc pentru fete şi pentru băieţi, cabine pentru profesori şi o încăpere pentru depozitarea materialelor dezinfectante. Până atunci însă, elevii celor două şcoli merg în continuare la aceleaşi toalete vechi şi murdare din curte, unde nu există apă curentă.

“Pentru elevii din şcoala noastră este foarte necesară o toaletă. Elevii au de parcurs cam  35 de metri până la toaleta din curtea şcolii, de multe ori iarna pe ninsoare,  toamna pe ploaie. Din cauza asta nici  nu primim autorizaţie sanitară de funcţionare”, ne spune  Alexandru Şon, directorul Şcolii din Bordeasca. 

Sursă: Adevărul

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Toalete de 80.000 de euro pentru două şcoli din VRANCEA! Cum e posibil ca două băi să coste cât un APARTAMENT!