Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bătrâni, ținuți în condiții insalubre, pentru care plătesc bani grei. Inspectorii ANPC au găsit nereguli grave la două centre de vârstnici din Sălaj

Inspectorii ANPC au făcut mai multe verificări la operatorii economici, care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice și catering, pe raza județului Sălaj. Două centre de îngrijire a vârstnicilor, dar și o firmă de catering au fost găsite cu mai multe nereguli.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.01.2023 , 18:28

Bătrâni, ținuți în condiții insalubre, pentru care plătesc bani grei
Bătrâni, ținuți în condiții insalubre, pentru care plătesc bani grei - ANPC

Au fost derulate mai multe verificări în două centre de bătrâni din județul Sălaj. Inspectorii ANPC au găsit nereguli la două centre de îngrijire a bătrânilor, dar și la o firmă de catering, care oferea servicii pentru trei grădinițe. A fost găsită mizerie în bucătărie, dar și sute de kilograme de produse alimentare expirate. De altfel, autoturismul firmei de catering, cu care era transportată mâncarea, a fost găsit neigienizat și într-o stare avansată de degradare.

"În continuarea acțiunilor de control desfășurate zilele trecute de  Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, parte a unei tematici regionale, CJPC Sălaj a derulat, pe data de 17.01.2023, sub coordonarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, verificări la operatorii economici care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice și catering, pe raza județului Sălaj", au transmis reprezentanții ANPC. 

S-au ales cu amenzi uriașe

Articolul continuă după reclamă

Au fost verificați următorii operatori economici, Asociația Haller – Centru de îngrijire a persoanelor vârstnice „SF. Vineri”, Zalău, Centrul de Servicii Sociale „Sfantul Gheorghe”, Românași și SC Conta Cata SRL, o firmă de servicii de catering. În urma neregulilor constatate, comisarii sălăjeni au aplicat mai multe sancțiuni, după cum urmează:

Pe acelaşi subiect

    • 5 amenzi contravenționale în valoare totală de 45.000 lei

    • 3 avertismente

    • oprirea definitivă de la comercializare a peste 260 kg de produse alimentare neconforme

    • interzicerea transportului produselor alimentare finite cu autoturismul neconform al firmei de catering.  

"Sunt îngrozit de modul în care unii operatori economici care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, găsesc să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Încălcând flagrant legea, le oferă acestora produse expirate și îi cazează în condiții insalubre și mai sunt și plătiți pentru asta.

Fac un apel către aparținătorii acestor persoane! Să analizeze cu multă atenție locul pe care-l aleg pentru ca părintii sau bunicii lor să-și trăiască anii bătrâneții, și să ne sesizeze ori de câte ori constată că lucrurile nu sunt in ordine", a transmis Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

La Asociatia Haller si Centrul de Servicii Sociale „Sfantul Gheorghe” (centre în care beneficiază de servicii de îngrijire socială 100 de vârstnici) au fost găsit următoarele nereguli:

- utilizarea unor produse alimentare expirate, ca materie primă;

- folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare; 

- folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor și preparatelor, insalubre, cu pete de rugină;

- utilizarea veselei din plastic și a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic;

- folosirea unor coșuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare; 

- utilizarea unor toalete în stare de degradare.

În cadrul firmei de catering, comisarii ANPC au constatat următoarele: 

- utilizarea unor produse alimentare expirate ca materie primă;

- folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare; 

- utilizare unui spațiu de depozitare a materiilor prime neconform; 

- efectuarea transportului cu un autovehicul neigienizat ce prezintă o stare avansată de degradare.

Acest operator economic oferea servicii de catering pentru trei grădinițe, unde sunt școlarizați aproximativ 200 de copii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Bătrâni, ținuți în condiții insalubre, pentru care plătesc bani grei. Inspectorii ANPC au găsit nereguli grave la două centre de vârstnici din Sălaj