Video Bilanţul timpului trecut de la tragedia din Colectiv: 7 ani, 7 guverne, 7 incendii în spitale. Rănile rămân deschise: "Din ce în ce durerea se adânceşte"
Şapte ani, şapte Guverne şi alte şapte incendii devastatoare în spitale. Este bilanţul sec al tragediei de la Colectiv în urma căreia au murit 64 de tineri. Seara de 30 octombrie 2015 rămâne în memoria românilor ca una dintre cele mai triste din ultimii 30 de ani. Cu durerea de nestins au rămas rudele şi prietenii. Cu speranţa unor condiţii mai bune în spitale a rămas o ţară. Au fost găsiţi opt vinovaţi, condamnaţi la 60 de ani de inchisoare in total.
Mama Carminei a rămas singură. La trei ani de la moartea fiicei sale, în incendiul de la Colectiv, şi tatăl e s-a dus alături de ea. Dorul e aproape de nesuportat. "Din ce în ce durerea se adânceşte şi dorul nesfârşit", spune mama uneia dintre victime. Alături de părinţii care şi-au îngropat copiii au fost şi alţi oameni astăzi la Colectiv. Toţi poartă în suflet amintirea unei nopţi care i-a schimbat pentru totdeauna. Câteva coroane de la politicieni, o slujbă de pomenire şi un marş organizat de câţiva prieteni care nu iartă şi nu uită. Aşa a fost marcată această zi 7 ani mai târziu.
Acum avem 34 de paturi pregătite pentru marii arşi
La 7 ani, tradiţia creştină spune că sufletele morţilor se înalţă la Cer. 65 de suflete, ale celor care şi-au pierdut viaţa, aici la Colectiv, ajung astăzi în Rai. Zeci de răniţi se luptă zilnic cu iadul recuperării. De 7 ani supravieţuiesc şi răinilor unui sistem care "avea de toate" ni se spunea, dar nu avea decât virusuri, infecţii şi multă birocraţie. Mare parte dintre răniţi trăiesc astăzi pentru că au plecat de aici către spitale din Europa.
Şapte au condus de atunci România şi au făcut un singur lucru bun. Au plătit facturile de tratament ale răniţilor, însă n-au fost în stare să se asigure că marii arşi se pot trata aici în ţară. Mai mult, au dus Iadul la propriu în spitale. În şapte spitale mari, de atunci, au murit oameni arşi de vii. 44 de suflete se adaugă celor de la Colectiv. Doar Justiţia poate spune că şi-a făcut cu greu treaba. După 7 ani de procese şi anchete, e prima comemorare pe care cei vinovaţi o petrec după gratii. În 7 ani şi în 7 locuri în care au fost astăzi ar trebui să se audă doar cum le crapă multora obrazul de ruşine. Dar e linişte, oamenii importanţi se odihnesc pentru că e duminică. Noi, ceilalţi, putem spune doar: Dumnezeu să-i ierte şi să ne ierte că n-am putut face mai mult.
Şi încă putem prea puţin. În ultimii şapte ani, spitalele au ars ca nişte torţe. În urmă cu doi ani, un incendiu la Spitalul din Neamţ a şocat o ţară întreagă. 9 morţi. Câteva luni mai târziu, cel mai important spital din ţară a cedat în plină pandemie. Focul a lăsat 26 de familii în doliu. Ultimul mare incendiu din sistemul sanitar a fost la Constanţa. Panica şi paturile carbonizate au devenit imagini cu care deja românii s-au obişnuit. Acum avem 34 de paturi pregătite pentru marii arşi. Dar sunt mai tot timpul pline. Ministerul Sănătăţii promite dublarea lor, dar nu ştie încă de unde va găsi fondurile şi personalul necesare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰