Antena Meniu Search
x

Video BNR a lansat o monedă dedicată lui Constantin Brâncuşi. Ce preţ va avea şi când va fi scoasă la vânzare

Expoziţia Brâncuşi de la Timişoara, o capodoperă de eveniment, a ajuns la final. În ultima zi, a fost din nou coadă, iar cifrele sunt impresionante: peste 130.000 de vizitatori din toată lumea au venit în cele patru luni să admire operele marelui sculptor. La final de eveniment, Banca Naţională a lansat o monedă de argint dedicată lui Brâncuşi.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 28.01.2024, 20:43

Vezi și

Cei care au ajuns la Timişoara în ultima zi a expoziţiei dedicată lui Constantin Brâncuşi au avut şansa rară de a afla secretele capodoperelor chiar de la curatoarea expoziţiei: Doina Lemny, doctor în istoria artei şi cercetătoare la Centrul de Artă Pompidou din Paris. 

Ca să se bucure de frumuseţe, sute de oameni au aşteptat mai bine de o oră la coadă pentru a intra în muzeu. 

Peste 130.000 de persoane au vizitat expoziţia Muzeului Naţional de Artă

Mihaela Călin, jurnalist Observator: În fiecare zi, 1.000 de oameni şi-au putut cumpăra bilete pentru această expoziţie online. Pentru că programul a fost prelungit cu 2 ore, a fost oportunitatea ca 360 de persoane să îşi poată lua bilete de jos, de la casa de bilete. 

Pe acelaşi subiect

De la începutul expoziţiei, în data de 30 septembrie 2023, peste 130.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Naţional de Artă. Mai bine de 26.000 dintre aceştia au fost elevi, în peste 900 de vizite şcolare, tineri nu doar din România, ci şi din ţări precum Germania, Austria, Franţa şi Canada.

Ovidiu Şandor, preşedinte Art Encouters: Este frumos că oamenii au stat la coadă, că a fost ceartă, că au cumpărat la suprapreţ bilete de pe OLX. Cred că asta ne face să apreciem mai mult cultura. 

Opere aduse din Paris, Veneţia şi Londra

La Timişoara, au fost expuse opere aduse din Paris, Veneţia şi Londra, în total 22 de sculpturi, 11 desene şi zeci de fotografii realizate chiar de sculptor. 

Mihaela Călin, jurnalist Observator: Brâncuşi şi-a fotografiat singur lucrările. Considera că el ştie să le pună cel mai bine în valoare. 

Piatra de hotar - un totem ce simbolizează pacea - a fost expusă pentru prima dată în afara Franţei. 

BNR a lansat o monedă dedicată lui Brâncuşi

Ultima zi a expoziţiei a marcat şi o premieră. Banca Naţională a lansat o monedă de argint dedicată sculptorului român, care va fi emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare. Va fi scoasă la vânzare săptămâna viitoare la un preţ de 547 de lei. 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale: Moneda are pe avers clădirea Muzeului Naţional, inscripţia României în ac de cerc şi stema României. Pe revers este portretul şi numele lui Constantin Brâncuşi şi anul naşterii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » BNR a lansat o monedă dedicată lui Constantin Brâncuşi. Ce preţ va avea şi când va fi scoasă la vânzare