Antena Meniu Search
x

BNR: Moneda de argint dedicata Luciei Sturdza-Bulandra

Aniversarea a 140 de ani de la nasterea actritei Lucia Sturdza-Bulandra a fost un bun prilej ca BNR sa puna in circulatie o moneda de argint dedicata acestui eveniment

Concret, moneda va avea o valoare de 10 lei, forma rotunda, diametru de 37 mm, greutate de 31,103 grame, calitate proof si cant zimtat. Aversul monedei reda imaginea vechii cladiri a Teatrului National din Bucuresti, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”, stema Romaniei, valoarea nominala ’10 Lei’ si anul de emisiune ’2013′. Reversul monedei prezinta portretul, semnatura actritei Lucia Sturdza-Bulandra si anii intre care a trait, respectiv ’1873′ si ’1961′, elemente suprapuse peste o compozitie sugerand arta teatrala, iar in arc de cerc, inscriptia „LUCIA STURDZA-BULANDRA” .

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 310 lei pentru o bucata.

Lucia Sturdza-Bulandra i-a invatat actorie pe Beligan si Rebengiuc

Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei romanesti, de neuitat in roluri de compozitie din dramaturgia universala și nationala, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generatii intregi de actori: Nicolae Baltateanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.

In 1898, a debutat la Teatrul National din Bucuresti iar in 1914, impreuna cu sotul ei, a intemeiat o companie particulara. Din 1941, este actrita a Teatrului Municipal din Bucuresti, iar din 1947 pana la sfarsitul vietii a fost directorul acestui teatru, astazi "Teatrul Bulandra".

A fost profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti timp de 30 de ani.

Foto: trilulilu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » BNR: Moneda de argint dedicata Luciei Sturdza-Bulandra