Meniu
Search
x

Căminele pentru vârstnici din Galaţi, focare de COVID-19

Două cămine de bătrâni din Galaţi s-au transformat în adevărate focare de COVID-19! Şase vârstnici au murit deja, iar alte zeci au virusul. Managerul Spitalului TBC din oraş a rămas fără funcţie, după ce a refuzat să primească pacienţii în vârstă.

De Redactia Observator la 14.04.2020, 11:16
Vezi și
  • Două cămine de bătrâni din Galaţi afectate.
  • Cadrele medicale susţin că a fost o decizie corectă.

Două cămine de bătrâni din Galaţi s-au transformat în adevărate focare de COVID-19! Şase vârstnici au murit deja, iar alte zeci au virusul. Managerul Spitalului TBC din oraş a rămas fără funcţie, după ce a refuzat să primească pacienţii în vârstă.

Cadrele medicale susţin, totuşi, că a fost o decizie corectă, pentru că nu pot face faţă unui val de bolnavi care, pe lângă COVID-19, au şi alte afecţiuni.

Căminele de bătrâni din Galaţi au devenit focare de coronavirus. Până acum s-au înregistrat 13 decese, iar şase sunt de la Centrul Sf. Ilie. Tot acolo, sunt infectaţi 70 de vârstnici şi 18 cadre medicale. Aşa că autorităţile au adus personal din alte spitale.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Mai sunt doar doi din vechiul personal, infirmiera şi bucătăreasa, restul aduşi din spital, maternitate.

Directoarea centrului pentru vârstnici este la originea acestui focar. S-a infectat de la soţul ei, care - în luna martie - a plecat în vacanţă în Turcia, care nu era pe lista ţărilor cu risc.

Odată revenit în România, bărbatul a început să acuze simptomele specifice coronavirusului. A fost internat, dar nu a supravieţuit. Directoarea centrului spune că a fost testată doar după ce a minţit.

Maria Medeleanu, proprietara centrului: M-am prefăcut că am dureri în spate şi am ajuns aici, la spital. N-au făcut COV-test că asta-i procedura. M-au înnebunit cu protcolul şi cu procedura.

În timp ce ministrul Sănătăţii era în vizită în judeţ, la Spitalul TBC, zeci de medici şi asistente protestau, pentru ca managerul demis să revină în funcţie. Acesta a fost pedepsit astfel, după ce a refuzat să trateze pacienţii cu covid de la centrul Sfântul Ilie.

Dr. Claudia Scortan, Spitalul de Pneumoftiologie Galaţi: Pacienţii cu patologie asociată, spre exemplu din azilul de bătrânu. au multimple com,ordbidităţi. Pacienţi psihici, accidente vasculare, diabet. Suntem depăşiţi.

Un alt focar mocneşte la Căminul de stat Sfântul Spiridon. Acolo sunt atru persoane infectate. Potrivit autorităţilor, virusul a fost adus în centru de o infirmieră.

De la ea, s-au infectat alte trei persoane: o colegă asistentă și doi bătrâni. Azi, toţi cei 139 de rezidenţi ai căminului, dar şi cei 67 de angajaţi au fost testaţi.

Aurică Iordache, rezident Căminul Sf. Spiridon: Ni s-au luat teste din nas şi din gât, temperatura în fiecare zi, masa în cameră. Din cămin nu ieşim afară de trei săptămâni.

Timp de două săptămâni, nimeni nu mai intră şi nu mai iese din centru. În judeţul Galați, sunt 223 de cazuri confirmate.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Căminele pentru vârstnici din Galaţi, focare de COVID-19