Antena Meniu Search
x

Video Campioni la risipă. CNAIR a plătit în 2 ani firmelor de construcţii despăgubiri de 686 de milioane de lei. Ce se putea face cu aceşti bani

N-avem drumuri, autostrăzi nici atât, dar suntem campioni la cheltuit banii aiurea. Milioane de euro se duc anual către firme de construcţii drept despăgubire. De exemplu cu banii daţi de stat în ultimii ani se putea face o centură ocolitoare a oraşului Bacău.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 25.05.2021, 21:26

Vezi și

Din neatenţie sau incompetenţă, bugetul statului e găurit anual cu sute de milioane de lei. Asta se întâmplă după ce, în urma unor lititgii între compania de drumuri şi constructori, statul se dovedeşte a fi vinovat pentru eşecul sau întârzierea unor proiecte importante de infrastructură. 

"Disfuncţionalităţi ale contractului, realităţi care în teren sunt diferite decât la momentul licitaţiei. Ăsta e cazul fericit. Adică i s-a spus că e un teren bun, dar de fapt e mlaştină. Un alt motiv e când statul nu îşi face parte lui de trabă. Nu face exproprieri la timp şi nu i-l dă constructorului. Partea de avize ţine tot de stat. Birocraţia, să îi spunem aşa", spune Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Doar din 2019 şi acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit firmelor de construcţii despăgubiri în valoare totală de peste 686 de milioane de lei. Ce se putea face în schimb cu aceşti bani?!

Dacă ar fi fost mai atenţi cu banul public şi ar fi făcut o prioritate din proiectele de infrastructură, cei de la compania de drumuri ar fi putut cu toţi aceşti bani artuncaţi pe despăgubiri să reabiliteze peste 170 km de drum naţional sau să construiască de la zero Centura Bacăului.

Pe acelaşi subiect

Campioni la risipa din banul public

Banii s-au dus către constructorii spanioli şi italieni care s-au ocupat de centura oraşului Constanţa şi de lucrările la autostrada Arad - Timişoara, dar şi către firma germană care s-au ocupat de autrostrada Medgidia - Constanța sau grecii care au reabilitat DN6, secțiunea Domașnea – Caransebeș. 

"Este o dovadă a faptului că CNAIR nu şi-a respectat obligaţiile constractuale faţă de ceilalalţi parteneri. Chiar daăc e o componentă a statului şi statul trebuie să respecte legile şi convenţiile la care au luat parte şi la care s-au obligat", spune avocatul Cristian Ene.

Alte 74 de litigii contractuale sunt în curs de soluționare acum . Sumele disputater variază între 50 000 de lei şi 260 de milioane lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Campioni la risipă. CNAIR a plătit în 2 ani firmelor de construcţii despăgubiri de 686 de milioane de lei. Ce se putea face cu aceşti bani