Antena Meniu Search
x

Video Când ar putea funcţiona la capacitate maximă centrala de la Cernavodă: va fi produsă 30% din energia necesară ţării dacă va fi respectat planul

Centrala de la Cernavodă ar putea funcţiona la capacitate maximă, cu toate cele 4 reactoare, peste şase ani. Pe lângă canadieni şi americani, două firme italiene sunt interesate să finanţeze marele proiect nuclear din România. Dacă planurile devin realitate, din 2030, acolo se va produce 30% din energia necesară ţării.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 16.02.2024, 20:34

Vezi și

La Cernavodă, funcţionează două reactoare nucleare, care produc împreună 20% la sută din energia electrică pe care o consumă România. În 2026, reactorul 1 va fi oprit pentru retehnologizare, iar în 2029 va fi ca nou. Lucrările vor fi făcute cu bani din Canada - jumătate de miliard de dolari. Şi o companie italiană şi-a arătat interesul pentru a furniza servicii de inginerie.

Dacă planul de pe hârtie devine realitate, energia nucleară va asigura 30% din consumul ţării

Lângă cele două unităţi vor apărea, din 2030, în cel mai optimist scenariu, reactoarele 3 şi 4, despre care se vorbeşte de peste 30 de ani. Acestea vor fi construite cu bani împrumutaţi de la americani, 3 miliarde de dolari. Şi Guvernul Canadei va asigura o finanțare de peste două miliarde de dolari. Iar o agenţie de credit din  Italia intenţionează să ne dea un împrumut de până la 2 miliarde de euro.

Dacă planul de pe hârtie devine realitate, energia nucleară va asigura 30% din consumul ţării. In acel moment, din toate sursele de energie vom produce mai mult decât consumăm și astfel prețul energiei electrice va fi mai mic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Când ar putea funcţiona la capacitate maximă centrala de la Cernavodă: va fi produsă 30% din energia necesară ţării dacă va fi respectat planul