Antena Meniu Search
x

Când se schimbă ora și trecem la ora de iarnă

România va trece, în această noapte, la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.  

de Redactia Observator

la 30.10.2021, 18:25

Un ceas, așezat pe o balustradă, indică ora 7:22
Un ceas, așezat pe o balustradă, indică ora 7:22 - Shutterstock

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, România va trece la ora de iarnă. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat. În urma acestei modificări, ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din acest an, cu 25 de ore. 

Propunere privind renunțarea la schimbarea orei 

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.  

Comisia Europeană a realizat, în vara anului 2018, o consultare publică ce a primit 4,6 milioane de răspunsuri, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană. 84 la sută dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei. Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie.

Pe acelaşi subiect

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Efectele schimbării orei asupra organismului

Insomnii, oboseală, dureri de cap şi modificarea apetitului sunt doar câteva dintre modurile în care e posibil să resimţim schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă. Medicii spun că avem nevoie de o perioadă cuprinsă intre una şi două săptămâni pentru a ne adapta, iar cei mai afectați de aceste modificări sunt copiii și vârstnicii.

Pentru cei care au deja probleme cu lipsa somnului, trecerea la ora de vară de exemplu, unde este pierdută o oră de somn, devine problematică. Inclusiv studiile arată o creștere generală a atacurilor de cord în zilele după ambele schimbări de timp. De asemenea, un studiu din 2001 al National Institutes of Health a arătat că accidentele de trafic mortale cresc în ziua de luni, după ambele schimbări de oră.

Nu numai somnul ne este afectat, în urma trecerii la ora de iarnă. Unele persoane pot suferi de axietate, vertij, tulburări de concentrare, modificarea apetitului, irascibilitate și astenie. 

Ora de vară în România, introdusă în 1932

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Când se schimbă ora și trecem la ora de iarnă