Care este alternativa care poate înlocui faimosul grătar. Cum gătim preparatele preferate astfel încât să nu fie dăunătoare pentru sănătate
Suntem ceea ce mâncăm spune o zicală, iar când vrei să mănânci sănătos. alegerea este clară pentru toată lumea. Cât mai natural, cât mai puţini aditivi şi cât mai puţin procesat. Doar că pentru mulţi dintre noi sănătos nu este egal cu gustos. Cum să gătim pentru a îmbina ce este util pentru sănătatea noastră cu ceea ce este apreciat de papilele gustative vă spunem în materialul următor.
Românii iubesc mâncarea nesănătoasă. O spun medicii de familie care află de la pacienţii lor că preparatul ideal este prăjit şi are multă sare. Din păcate, alimentele gătite astfel ne distrug arterele, ne oboesesc inima, ne cresc tensiunea şi ne îngraşă.
"Sănătos e să le mâncăm coapte sau la aburi sau aşa dar ştim foarte bine că cel mai bune sunt prăjite"
Andra Costea, reporter Observator: Deşi nimic nu se compară cu gustul cartofilor prăjiţi şi a cărnii prăjite trebuie să evităm prepararea în baie de ulei de floarea soarelui. Putem să încercăm să diminuăm cantitatea sau să folosim variante mai sănătoase precum uleiul de arahide.
Secretul este moderaţia
- Saltele murdare, animale în bucătărie şi mâncare depozitată pe jos, la pensiunea Denisa din Vâlcea. ANPC a...
- Mâncarea tradițională se comandă online în apropierea sărbătorilor. Cât costă o porție de papanași cu...
- Delicatesa pe care orice român trebuie să o aibă în cămară în postul Crăciunului. Este sănătoasă iar...
Chiar şi aşa, secretul este moderaţia. O porţie de cartofi prăjiţi devine o problmă doar dacă este mâncată zilnic.
Maria Burlacu, bucătar: Nu este sănătos să mâncăm prăjit din mai multe motive cum ar fi o foarte grea digestie, se digeră foarte greu carnea prăjită, kcalorii foarte multe, colesterolul mărit, pentru aspectul pielii şi în general pentru întregul sistem imunitar.
Românii iubesc şi grătarul. pare sănătos mai ales când încercăm să evităm uleiul în exces. Dar nici el nu este recomandat de medici în fiecare zi.
Robert Cristian Buștenaru, nutriționist: Deoarece sunt studii foarte multe dovedite ca hrana în momentul în care ia contact cu fierul, cu fumul devin cancerigene. Deşi nouă românilor ne place foarte mult acestă variantă la grătar ar fi ideal să folosim acea variantă din casă cu un grill electric şi dacă putem acel grill să nu fie din fier, să fie din ceramică.
Cum ne ajută noile tehnologii să gătim mai sănătos
Maria Burlacu, bucătar: Noile tehnologii cum ar fi un grătar pe care noi îl deţinem care îmbină cuptorul cu grătarul în aşa fel încât carnea nu ia contact direct cu flacăra, ci este doar expusă la focul de lemn. Crează un abur şi combinaţia între flacără şi abur conferă un concept unic.
Acasă grătarul poate fi înlocuit cu un cuptor bun. Mâncarea gătită încet, la foc mic, păstrează nutrienţii şi nu face rabat nici la gust.
Maria Burlacu, bucătar: Beneficiile gătitului la cuptor sunt mult mai mari deoarece putem adăuga alte ingrediente care să ne ofere savoare preparatelor şi nu uleiul sau untura şi anume putem infuza cu vin, cu apă, să creăm puţin abur în interior şi să păstrăm textură şi savoare.
Mâncare sănătoasă este - evident - cea care păstrează cât mai mult din vitaminele şi mineralele ingredientelor. Atunci când o salată nu vă face cu ochiul şi nici nu aveţi timp, puteţi alege să gătiţi legumele şi carnea cu aparate de tip Slow Cooker.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰