Antena Meniu Search
x

Video Câți bani ne costă decizia CCR privind pensiile speciale. Guvernul ar putea să piardă a treia tranșă din PNRR dacă nu face modificarea într-o lună

Curtea Constituţională aruncă în aer legea pensiilor speciale. Judecătorii trimit proiectul înapoi, la Parlament, pentru că mai multe prevederi sunt neconstituţionale.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 02.08.2023, 20:24

Vezi și

Principalele aspecte, modificări, declarate neconstituționale de către judecătorii CCR în unanimitate sunt legate de recalcularea pensiilor de serviciu, aflate deja în plată, și despre vârsta de pensionare, care potrivit proiectului de lege ar fi trebuit să crească treptat până la 60 de ani.

România ar putea pierde 3 miliarde de euro

Această decizie a CCR aruncă în aer legea, pe care acum Guvernul trebuie să o modifice în maximum o lună. Asta pentru a putea depune la Comisia Europeană cererile pentru a treia tranșă din PNRR, în valoare de trei miliarde de euro. Dacă nu face modificările în timp riscă să piardă banii europeni.

Modificările oricum au fost făcute cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială. În lipsa unei motivări, a judecătorilor CCR, ar fi fost constituit, totuși, în acest moment un grup de lucru la nivel de Guvern care să se ocupe de principalele modificări. Asta înseamnă că este posibil ca în luna august să fie făcută și o sesiune extraordinară în Parlament pentru ca proiectul cu noile modificări să poată trece și banii europeni să nu fie pierduți. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Câți bani ne costă decizia CCR privind pensiile speciale. Guvernul ar putea să piardă a treia tranșă din PNRR dacă nu face modificarea într-o lună