Antena Meniu Search
x

Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost retrimisă în Parlament de CCR

Legea pensiilor speciale a fost declarată de CCR parțial neconstituțională şi retrimisă în Parlament pentru a fi corectată. Guvernul mai are la dispoziţie mai puţin de o lună ca să adopte reforma pensiilor, altfel pierdem bani din PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

de Redactia Observator

la 02.08.2023, 13:57

Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost retrimisă în Parlament de CCR
Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost retrimisă în Parlament de CCR - Agerpres

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis CCR. Parlamentarii s-ar putea întruni de urgență într-o sesiune extraordinară pentru a corecta aspectele de neconstituționalitate descoperite de Curtea Constituțională. Guvernul trebuie să rezolve reforma pensiilor până în data de 31 august, altfel, iar vom rata un jalon al PNRR.

Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament

Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii, relatează news.ro.

"Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii", a afirmat Marian Enache

Pe acelaşi subiect

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia "a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu".

"Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial", a completat Enache.

Guvernul mai are la dispoziţie mai puţin de o lună ca să adopte reforma pensiilor 

CCR a judecat miercuri sesizarea Curții Supreme privind pensiile speciale. Legea s-a întors din nou pe masa CCR, după ce judecătorii au amânat săptămâna trecută dezbaterile. Guvernul mai are la dispoziţie mai puţin de o lună ca să adopte reforma pensiilor speciale. Altfel riscă să piardă a treia tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 3 miliarde de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Justitie » Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost retrimisă în Parlament de CCR