Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce facem dacă ne prinde furtuna pe un traseu montan. Regulile simple care ne pot salva viaţa

 În toată măreţia ei, natura poate fi însă şi foarte periculoasă. Cum vremea se schimbă brusc, iar atenţionările meteo nu mai pot fi anticipate într-un timp mai mare, e important să ştim cum să ne protejăm singuri. Ce faci, de exemplu, dacă te prinde furtuna pe un traseu montan? Un bărbat din Timişoara a fost lovit în weekend de fulger, în timp ce se afla pe un traseu montan din Munţii Făgăraş. Salvamontiştii recomandă câteva reguli simple care ne pot salva viaţa.

de Claudiu Loghin

la 20.08.2024 , 18:34

Este perioada anului cu cele mai multe furtuni de vară. Fenomenele meteo pot lua prin suprindere orice turist care se aventurează pe creste. Fără atenţie şi o serie de reguli respectate, descărcările electrice ar putea fi fatale la altitudini mari.

Cel mai important lucru, spun salvamontiştii, este să părăsim cât de repede posibil şi în siguranţă zona alpină înaltă, zona de creast. E spaţiul în care riscul de a fi lovit de fulger este extrem de mare.

Iar dacă timpul, condiţia fizică sau vremea nu ne permit să coborâm rapid, salvamontiştii ne sfătuiesc să ne refugiem într-un loc sigur.

Vezi și

Salvamontiştii recomandă câteva reguli simple care ne pot salva viaţa

Pe acelaşi subiect

"Să ne ghemuim bineînţeles într-o poziţie cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi, gleznele cât mai acoperite şi totodată este bine să nu stăm pe pietre ude sau pe alte zone care ar putea să conducă curentul electric", Sebastian Marinescu - Salvamont Braşov

Majoritatea traseelor turistice cunoscute sunt foarte aglomerate, în a doua jumătate a lunii august, chiar și în timpul săptămânii. Puțini turisti știu, însă, ce trebuie să facă, dacă tunetele și fulgerele îi surprind, în zone de vârf.

Chiar dacă furtuna s-a oprit, riscul nu a trecut.

"Le recomandăm oamenilor să păstreze un timp tampon, deoarece furtuna poate să se întoarcă chiar dacă s-a oprit. MUSCA După 10 min, 15 min poate să se întoarcă din nou. 30 de minute să aibă în vedere până trece furtuna pentru a fi siguri că nu îi surprinde din nou", Sebastian Marinescu - Salvamont Braşov.

Un bărbat din Timişoara, care se pregătea de un traseu în Munţii Făgăraş, a scăpat cu viaţă, ca prin minune, după ce a fost lovit de fulger. Misiunea de salvare a durat mai mult de şapte ore. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Ce facem dacă ne prinde furtuna pe un traseu montan. Regulile simple care ne pot salva viaţa