Antena Meniu Search
x

Video Ce misiune avea avionul-fantomă care a zburat prin România şi alte 5 ţări NATO. Experţii cred ca ar fi plecat de fapt din Rusia

Cazul misterios al avionului-fantomă, care a zburat ca prin brânză prin 6 ţări NATO, inclusiv România, nu a fost elucidat nici după două zile. Nu ştim nici cine era la bord, cui aparţine aeronava sau care a fost scopul călătoriei. Ce ştim este că aeronava a aparţinut până sâmbăta trecută unui celebru căpitan de aviaţie din Lituania. Bărbatul a declarat că cei care au cumpărat avionul ar fi din Ucraina sau din România.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 10.06.2022, 19:33

Vezi și

Pe câmpul de lângă Târgoviştele bulgăresc, la aproximativ 100 de kilomteri de graniţa noastră, avionul fantomă zace, în soare, acoperit de o prelată. Procurorii bulgari îl cercetează de două zile. Au colectat mai multe probe, inclusiv o camera gopro, ataşată pe fuselaj pentru a înregistra zborul. Aici ar putea fi cheia misterului care a pus pe jar şapte state.

Ce misiune avea avionul-fantomă care a zburat prin România şi alte 5 ţări NATO

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Pilotul şi copilotul, cel puţin două persoane care se aflau în acest avion, au avut timp până la sosirea poliţiei să tragă şi o prelată peste aeronavă, să o acopere, apoi, pur şi simplu, au dispărut din această zonă.

Avionul nu avea plan de zbor, iar întreaga călătorie a fost făcută la altitudine joasă. Experţii în aviaţie spun că pilotul era unul cu experineţă.

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Destul de greu de crezut că echipajul avionului nu ar fi ştiut destul de bine această zonă, nu ar fi cercetat-o dinainte, o zonă de altfel în mijlocul unr dealuri, echipajul avionul a ales totuşi să aterizeze aici în ciuda faptului că această pistă nu a fost de mai bine de zece ani.

Avionul, un Piper PA-23-250 Aztec, fabricat în urmă cu 60 de ani, nu era înmatriculat. INTRA FOTO PILOT LITUANIA A aparţinut unui celebru pilot din Lituania, până sâmbăta trecută când a fost cumpărat de cetățeni străini. Trei bărbați au venit să inspecteze aeronava.

Nu pot spune din ce țară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Un bărbat a comunicat cu mine în limba rusă. Nu știu numele acestor bărbați. Am semnat contractul şi mi-am luat banii, a declarat pilotul lituanian. (Sursa: lrt.lt) Însă va trebui să ofere mai multe informaţii autorităţilor: Lituania a deschis deja o anchetă.

Avionul ar fi decolat de pe un aerodorm din ţara baltică, survolează Polonia şi Slovacia, apoi intră în Ungaria şi aterizează ilegal lângă Debreţin, pentru a realimenta. De aici, decolează din nou la ora 17:30. După 8 minute, aeronava e interceptată de două avioane militare ale Forțelor Aeriene Ungare, care îl urmăresc până la graniţele noastre. Avionul misterios intră la 17:49 în spaţiul aerian al României, în zona Oradea. După 9 minute, la 17:58, aeronavele maghiare se întorc la bază şi urmărirea e preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care execută în ţara noastă misiuni de supraveghere aeriană. Americanii urmăresc avionul mai bine de jumătate de oră pe teritoriul nostru, iar la ora 18.36, solicită revenirea la bază. Misiunea de supraveghere este preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care încearcă să ia legătura cu echipajul aeronavei suspecte. Interogările radio şi semnalele vizuale ale piloţilor români rămân fără răspuns. Avionul îşi continuă zborul nestingherit, iar la ora 19:00, iese din spaţiul nostru aerian şi intră, pentru scurt timp, în cel al Serbiei. Nouă minute mai târziu, aeronava trece în Bulgaria. La ora 19:46, cele două aeronave ale Forțelor Aeriene Române anunţă că şi-au încheiat misiunea de supraveghere şi aterizează la Feteşti.

Un expert bulgar în aviaţie nu este convins că avionul a decolat din Lituania, ci mai degrabă din Rusia.

Anghel Borisov, expert în aviaţie: Cel mai surprinzător lucru este că avionul a zburat peste flancul estic al NATO sau peste așa-numitul sistem de poliție aeriană. Avionul a testat absolut toate țările, acesta nu este un zbor accidental și făcut de un amator. Poate că nu a zburat din Lituania, ci de pe teritoriul Rusiei.

Cazul avionului fantomă este investigat şi de NATO. Oficialii Alianţei spun că aeronava nu a arătat un comportament periculos sau ostil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ce misiune avea avionul-fantomă care a zburat prin România şi alte 5 ţări NATO. Experţii cred ca ar fi plecat de fapt din Rusia