Antena Meniu Search
x

Video Ce semnificație are Paștele Blajinilor. Cimitirele s-au umplut iar de credincioși: "Copiii vor duce mai departe acest obicei minunat"

Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Toate cimitirele creştin-ortodoxe s-au umplut de oameni care au venit să aprindă lumânări pentru cei plecaţi din această lume. Tradiţia spune că oamenii trebuie să împartă în această zi aceleaşi mâncăruri pe care le-au avut şi ei pe masă în ziua de Paşte. Sunt locuri în care în cimitire se încing adevărate petreceri cu băutură şi lăutari.

de Redactia Observator

la 23.04.2023, 19:33

Vezi și

În Oradea, oamenii au dus la biserică dis de dimineaţă coşuri pline cu mâncăruri de Paşte: ouă roşii, cozonac şi vin.  Le au dat de pomană pentru sufletul celor decedaţi. 

Teodor Cristea, paroh Biserica cu Luna Oradea: Este o zi în care se reia pomenirea tuturor celor plecaţi dintre noi. Duminica de astăzi mai este numită şi Paştele Morţilor sau Paştele Blajinilor în care, vedeţi, oamenii aduc ofrande la biserică sau direct la mormânt la cimitir. 

Bărbat: Acest obicei eu îl păstrez de la străbunicii mei, de la bunicii mei, de la părinţii mei, iar copiii vor duce mai departe acest obicei minunat. După terminarea Sfintei Liturghi ne ducem la morminte cu preotul şi facem rugăciunile la mormintele părinţilor noştri sau celor dragi nouă. 

Oamenii au venit înainte de slujbă ca să cureţe mormintele, de Paștele Blajinilor

Pe acelaşi subiect

Femeie: Am venit înainte, săptămâna trecută ca să curăţăm, să fie totul ok şi azi am adus flori, candele, pacheţele pentru donaţii. 

Tradiţia mai spune că de Paştele Blajinilor, rudele celor decedaţi trebuie să petreacă toată ziua lângă mormânt. La morminte, fiecare familie așteaptă venirea preoților. La fel ca de Înviere, se cântă "Hristos a înviat din morți", iar preoții se roagă pentru cei trecuți în neființă.

A două duminică după Paşte este denumită şi Duminica Tomii. În calendarul creştin ortodox, această zi este dedicată Apostolului Toma. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ce semnificație are Paștele Blajinilor. Cimitirele s-au umplut iar de credincioși: "Copiii vor duce mai departe acest obicei minunat"