Antena Meniu Search
x

Celebra locomotiva "Mocanita", repusa pe sine

Se aude suierul de Mocanitei weekend-ul acesta, intre Abrud si Cimpeni! Celebra locomotiva cu aburi cu doua vagoane de epoca a fost repusa pe sine. Desigur, in scop turistic

Vezi și

Un suier prelung se aude din gara Abrud, iar Mocanita porneste la drum. E binecunoscuta locomotiva cu aburi care timp de aproape un secol a facut legatura intre judetele Alba si Cluj. Mai exact, intre Abrud si Turda. Weekend-ul acesta, insa, Mocanita nu face traseul clasic. Se plimba intre Abrud si Cimpeni. Incarcata de turisti.

Pe vremuri, muncitorii care lucrau in diferite zone ale Muntilor Apuseni erau cei care calatoreau cel mai mult cu acest mijloc de transport. "Ma-ntorc in timp. Imi amintesc de anii tineretii. Noi suntem legati de Mocanita, fiind singurul mijloc de transport si cel mai sigur catre Turda", spune un turist.

Pana sa culeaga turistii, insa, garnitura din 1917 este bine pusa la punct. Intai lemnele si apoi carbunii, ne explica expertul. Iar pentru un drum la Campeni, de doar 15 kilometri, alimentarea se face de aproape zece ori. Poate va-ntrebati cat de repede poate circula? Ei, bine, viteza maxima este de 15 kilometri pe ora. Mocanita circula in aceste zile in scop turistic.

Un bilet, dus-intors din Abrud, costa 25 de lei, iar pentru copii, 15 lei. Si maine turistii se pot plimba cu Mocanita. Durata calatoriei este de trei ore, iar capacitatea vagoanelor este de 70 de locuri. Garnitura de tren a fost numita "mocanita" pentru ca localnicii din acele zone sunt cunoscuti si sub numele de mocani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Celebra locomotiva "Mocanita", repusa pe sine