Antena Meniu Search
x

Video Celebrul broker Valentin Gheorghiu ar fi pus la cale o escrocherie colosală. Are contracte de sute de milioane de lei cu autorităţile statului

Fraudă uriaşă cu poliţe RCA. Cel puţin 100 de maşini ISU şi ambulanţe... circulă cu asigurări la suprapreţ. Poliţele au fost falsificate de unul dintre cei mai puternici brokeri din România. Firma lui încheia poliţe duble: una ieftină cu compania de asigurări, şi una de 9 ori mai scumpă... cu statul. Prejudiciul, în doar un an, este de peste 700 de mii de lei, spun anchetatorii. Individul are contracte cu cele mai mari insituţii ale statului - poliţia, pompierii, armata sau banca naţională.  

de Redactia Observator

la 02.02.2024, 19:36

Vezi și

El este Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai puternici brokeri de asigurări din România. Firma lui are contracte de sute de milioane de lei cu cele mai importante autorităţile ale statului - Poliţie, Pompieri, Banca Națională a României, CFR, Compania de Aeroporturi sau Autoritatea Navală. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Bărbatul are pe numele său acum două capete de acuzare grave - fraudă informatică şi uz de fals. Anchetatorii spun despre individ că ar fi reuşit să pună în mişcare o escrocherie prin care a înşelat una dintre cele mai mari companii de asigurare din România. 

100 de maşini ale pompierilor erau neînmatriculate

Probele din anchetă arată că broker-ul îşi punea angajaţii să introducă date false pe platforma electronică de emitere a poliţelor RCA a societăţii de asigurări. Peste 100 de maşini ale pompierilor din Bucureşti apăreau ca fiind neînmatriculate. Astfel, reuşeau să obţină un tarif cu 90 la sută mai mic. Mai exact, spun anchetatorii, brokerul primea de la compania asigurătoare o poliţă de 1000 de lei pe care o vindea mai departe către stat cu 10.000 de lei. Diferenţa de 9.000 de lei din prima de asigurare o băga în buzunar. Aşa a reuşit, potrivit procuorilor, să înşele societatea care emitea poliţele cu peste 700 de mii de lei într un singur an. 

Pe acelaşi subiect

Schema fraudei a ieşit la iveală după ce compania de asigurări a observat nereguli în poliţele maşinilor de intervenţie ale pompierilor din Bucureşti şi Ilfov. 

Simona Anghel, Parchetul Sectorului 1: Ne aşteptăm ca şi alte companii de asigurare să depună în viitor plângere penală. 

Broker a fost ales în urma licitaţiei publice

Reprezentanţii ISU spun că poliţele au fost emise, după ce brokerul a câştigat licitaţia publică. În urma finalizării procedurii de achiziție, brokerul de asigurări a emis polițele conform ofertei declarate câștigătoare.

Valentin Gheorghiu e un individ discret, dar cu un portofoliu extrem de bogat. Pe site-ul firmei sale, cu o vechime de 22 de ani, se laudă cu cel puţin 70 de mii de clienţi şi 30 de autorităţi ale statului pentru care a intermediat poliţe de asigurare. Firma Fast Brokers a avut o cifra de afaceri de peste 4 milioane de lei pe an. Brokerul a vândut inclusiv asigurări de viaţă pentru militarii români plecaţi în misiuni de luptă. Majoritatea contractelor, de zeci de milioane de lei, au fost câştigate prin proceduri simplificate, în calitate de unic ofertant.  

Primise anul trecut amendă de 22.000 de lei de la ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară anunţă că a controlat anul trecut firma brokerului. A verificat documentele şi a stabilit că societatea încheia poliţe fără să informeze clienţii în legătură cu toate datele din contracte. Pentru asta, patronul a primit o amendă de 22 de mii de lei.

Frauda brokerului este aspru criticată de colegii din domeniu. Cu toate astea, practicile ilegale există. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: În aceeaşi capcană poate să cadă oricine. Nu doar cu asigurări supraevaluate, dar şi false. De aceea e important, spun brokerii, să verificăm întotdeauna documentul pe care îl cumpărăm. Ca să fiţi convinşi că poliţa de asigurare este reală, introduceţi numărul de înmatriculare al maşinii pe site-ul AIDA.INFO.RO şi ENTER... da, maşina are asigurare. Ne arată data la care este polita achiziţionată, când expiră şi firma de la care e cumparată. 

Reprezentanţii companiei de asigurări păgubite nu au comentat până acum situaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Celebrul broker Valentin Gheorghiu ar fi pus la cale o escrocherie colosală. Are contracte de sute de milioane de lei cu autorităţile statului