Antena Meniu Search
x

Foto Cine este Annalena Baerbock, femeia care ar putea fi viitorul cancelar al Germaniei

Pentru prima dată în istoria celor patru decenii a partidului lor, Partidul Verde german a anunţat un candidat pentru funcţia de cancelar. Annalena Baerbock a intrat în cursă pentru a ocupa funcţia deţinută în prezent de Angela Merkel, după alegerile din septembrie.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 20.04.2021, 17:01

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock, femeia care ar putea fi viitorul cancelar al Germaniei - Profimedia
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Luni, Partidul Verde a anunțat că Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, va fi alegerea acestora de a prelua funcţia de cancelar, poziţie deţinută în prezent de Angela Merkel, după alegerile din septembrie. Aceasta ar putea fi de asemenea singura femeie care va candida pentru această funcţie.

Cu conservatorii îndecişi în privinţa candidatului lor pe care să îl propună, Partidul Verde ar putea ocupa un rol important în noua coaliție. Asta ar însemna că Annalena Baerbock va fi următorul cancelar al Germaniei, fiind deja comparată cu femeile tinere care au ajuns lideri în Noua Zeelandă sau Finlanda, potrivit BBC.

Primii ani

Annalena Baerbock s-a născut la Hanovra, în anul 1980, dintr-un pedagog şi un inginer. A crescut la o fermă cu cele două surori și doi veri, iar la vârsta de 16 ani, a participat la un schimb de experienţă pentru studenți în Florida.

A început să studieze Ştiințe Politice și Drept Public la Universitatea din Hamburg în 2000, iar între 2004-2005 a studiat Dreptul Internaţional la London School of Economics and Political Science. A început o lucrare de disertație privind dezastrele naturale și ajutorul umanitar la Universitatea Liberă din Berlin, dar nu și-a terminat teza, cariera ei politică împiedicând-o.

Cariera politică

Între 2005 și 2008, Baerbock a lucrat ca manager de birou pentru Elisabeth Schroedter, pe atunci deputat european. A candidat fără succes la Bundestag în 2009, dar a reușit la alegerile din 2013 și de atunci și-a ocupat locul în parlamentul german. Ea a fost purtătoare de cuvânt a Partidului Verde german între 2013 și 2017, înainte de a deveni co-lider al partidului alături de Robert Habeck în 2018.

În cadrul partidului, Baerbock a jucat un rol semnificativ în toate proiectele, în afară de îngroparea diviziunii vechilor decenii a Verzilor între fundamentaliști și realiști - sau Fundis și Realos. Ea și Robert Habeck au câștigat alegerile în calitate de co-lideri, chiar dacă ambii erau văzuți ca centrişti, în timp ce în mod tradițional conducerea a fost împărțită între cele două aripi ale partidului.

În ultimii ani, Verzii, în ansamblu, au devenit mai centrişti, asigurându-se alegătorilor din medii care anterior erau porturi sigure pentru partidele conservatoare creștine. Cu toate acestea, această schimbare a atras și critici din partea grupurilor de protecție a climei, care spun că nu poate exista o abordare redusă pentru salvarea planetei. În 2018, Baerbock și Habeck au participat la un „Forum care nu mai este al verde-alegătorilor” pentru a încerca să soluționeze astfel de îngrijorări, potrivit Politico.eu.

Politica externă

Annalena Baerbock și-a concentrat o parte semnificativă a energiei politice asupra afacerilor internaționale, mergând pe o linie centristă în domeniul apărării și promovând o politică externă comună mai puternică a UE.

Spre enervarea unor alegători tradiționali ai partidului Verde, partidul a aprobat anul trecut un program care a descris NATO ca o parte „indispensabilă” a securității europene și a susținut o extindere a cooperării în domeniul apărării UE.

Cu toate acestea, ea a descris targetul alianței ca toți membrii să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare ca fiind „nu tocmai util”.

Luni, ea a cerut „o politică externă comună și puternică”. Verzii au fost mai critici față de președintele rus Vladimir Putin și de alți lideri autoritari decât mulți din curentul german.

"Dacă vocea Germaniei în politica externă eșuează - fie în ceea ce privește tensiunile din Ucraina sau atitudinea față de Rusia, fie în ceea ce privește proiectul Nord Stream 2 - atunci Europa va fi distrusă", a spus ea luni.

Această poziție ar face ca Verzii să nu se potrivească întocmai pentru o posibilă coaliție post-electorală, cu social-democrații și cei de stânga care au adoptat o poziție mai blândă față de Rusia.

Legătura cu lupta pentru salvarea climatului

În timpul prezentării sale pentru cursa de cancelar, desemnată din partea partidului, luni, Baerbock a făcut o legătură personală între viața ei de familie și aspirațiile sale climatice. (Baerbock este căsătorită cu Daniel Holefleisch, consultant politic, cu care are două fiice, născute în 2011 și 2015. Locuiesc în Potsdam, la sud-vest de Berlin.)

În discursul său, Baerbock a povestit că a fost alături de fiica ei mai mică, pe atunci copilă, când a fost adoptat Acordul climatic de la Paris. Cele două se aflau la Paris în cameră cu Laurent Fabius, Ministru francez de Externe la acea vreme, când a făcut anunțul oficial.

„În 2050, anul pentru care această conferință climatică și-a formulat marile obiective, atunci când fiica mea va fi de aceeaşi vârstă cu mine - 35 şi va avea probabil copii mici și eu voi fi bunică”, a spus ea. „Până atunci va trebui să creăm prosperitate ecologică”.

Campioană sportivă

În copilărie și adolescenţă, Baerbock a fost o trampolinistă de succes și a participat la competiții naționale. În timpul anului, ca studentă în schimb de experienţă în SUA, sportul a ajutat-o să se integreze, potrivit unui interviu de la începutul acestui an.

„Pentru mine, a fost o experiență formativă să mă simt străin, să simt cum este să nu știi o limbă atât de bine și ce face asta cu caracterul și încrederea de sine”, a spus ea, adăugând că jocul de fotbal a ajutat-o să se conecteze cu alții.

„Pe terenul de fotbal, nu contează dacă îți poți exprima umorul prin limbă sau nu, este vorba despre cât de bine tragi la poartă. Și de aceea sportul a rămas o problemă socială atât de importantă pentru mine, pentru că este incredibil de important pentru coeziune.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cine este Annalena Baerbock, femeia care ar putea fi viitorul cancelar al Germaniei