Antena Meniu Search
x

Video Cine este împăratul Sponsian, cel care se află pe moneda de aur găsită în Transilvania și care ar putea schimba cursul istoriei

O monedă din aur, găsită în Transilvania în urmă cu peste trei secole ar putea schimba complet istoria, aşa cum o ştim. Moneda atestă existenţa lui SPONSIAN, un împărat roman care a domnit peste Dacia, considerat până acum doar un mit. 

de Andrei Naiţă

la 24.11.2022, 20:15

Vezi și

Rezultatele analizelor ar putea schimba istoria. Moneda reprezintă dovada existenţei unui împărat roman în Dacia despre care nu ştie nimeni nimic.

Cine este Împăratul Sponsian, cel care ar putea schimba istoria

Alexandru Chituță, manager interimar Muzeul Brukenthal din Sibiu: Este o bucurie că iată, din 4 monede pe care lumea întreagă le deţine, o monedă a unui fals împărat până mai deunăzi, astăzi împărat Sponsianus, să o avem noi.

Moneda a fost găsită în 1713, în Transilvania, alături de alte trei. Una este în Anglia, alta la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar despre celelalte două nu se mai ştie nimic.

Pe acelaşi subiect

Raluca Maria Teodorescu, șef secție Muzeul de Istorie: Întregul lot de monede a fost descoperit în anul 1713 în Transilvania, de acolo a plecat la Viena, iar de la Viena monedele respective au fost cumpărate de mai mulţi colecţionari. Toate publicaţiile ştiinţifice din secolele 18,19,20, susţin faptul că acel lot de monede este un lot prost de monede false, care a fost realizat de nişte falsificatori la nivelul secolului 18.

Lucru neadevărat, potrivit profesorului Paul Pearson, de la University College London.

Raluca Maria Teodorescu, șef secție Muzeul de Istorie: Rezultatele cercetării piesei noastre confirmă rezultatele pieselor de la University College şi aceeaşi teorie pe care profersorul Pearson a enunţat-o, respectiv piesa a fost folosită pentru o perioadă de timp după care a fost îngropată timp de mai multe sute de ani.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: Ceea ce se certifică acum înseamnă un mare plus şi un câştig pentru patrimoniul pe care îl are România. Să sperăm că vom vedea cât de curând expusă în galeriile muzeului această piesă de mare importanţă istorică.

Împăratul Sponsian ar fi domnit peste Dacia între anii 271 şi 275. Ar fi fost un comandant militar care şi-a asumat domnia într-o perioadă de haos şi război civil, în absenţa unui trimis al Romei, restabilind ordinea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Cine este împăratul Sponsian, cel care se află pe moneda de aur găsită în Transilvania și care ar putea schimba cursul istoriei