Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cod roşu de înec pe litoral. Apelul disperat al salvamarilor: 'Saltele nu au ce căuta pe mare!'

Este cod roşu de înec pe litoral, în cel mai aglomerat sfârşit de săptămână de la începutul sezonului. La Mangalia, în doar două ore, cinci turişti au fost traşi în larg de curenţi. Salvamarii au reuşit să scoată doar patru dintre ei.

de Redactia Observator

la 17.08.2018 , 20:43

Este cod roşu de înec pe litoral, în cel mai aglomerat sfârşit de săptămână de la începutul sezonului. La Mangalia, în doar două ore, cinci turişti au fost traşi în larg de curenţi. Salvamarii au reuşit să scoată doar patru dintre ei. Ultimul, un tânăr care intrase în valuri să salveze o femeie, a fost găsit fără viaţă. Salvatorii lansează apeluri disperate - nu intraţi în apă, mai ales cu saltele gonflabile. Sunt periculoase şi pot fi trase în larg în câteva minute.

Pe nisip, martorii îl resuscitează pe tânărul de 32 de ani găsit în apă. Cristian Călugăru este paramedic la ISU Bucureşti. Era la plajă cu soţia şi copiii când a auzit strigătele de ajutor. Până la sosirea Ambulanţei, a încercat să salveze viaţa turistului dispărut în larg.

Cristian Călugăru, paramedic ISU BUCUREŞTI:

Vezi și

Am făcut protocolul care se face în situaţii de acest gen, am resuscitat această persoană. Lucrez în sistem de 12 ani şi nu mi-am făcut decât datoria.

Pe acelaşi subiect

După câteva zeci de minute, medicii au declarat decesul. Trupul turistului a ieşit la suprafaţă după aproape trei ore de când dispăruse. Bărbatul era din Buzău şi venise la mare în concediu. A murit după ce a salvat viaţa unei femei care era în pericol, în larg. A sărit după ea împreună cu un alt turist, dar el nu s-a mai putut întoarce. Sunt valuri uriaşe şi curenţi extrem de puternici, care pot trage în adâncuri şi un profesionist.

Sute de mii de turişti se află pe litoral în cel mai aglomerat final de săptămână, iar salvamarii sunt prea puţini şi nu fac faţă. 

GHEORGHE LIPOVEANU, preşedinte salvamari:

Parcă sunt împotriva lor, parcă îşi doresc evenimente tragice. Dacă valul te-a prins, eşti ca o scobitoare pur şi simplu!

Mulţi turişti plutesc pe saltele gonflabile şi nu îşi dau seama că pot fi traşi mult mai uşor în larg. Salvatorii avertizează, este o falsă impresie că astfel de saltele pot fi de ajutor în situaţii limită! 

GHEORGHE LIPOVEANU, preşedinte salvamari:

Aceste nenorociri de saltele nu au ce să caute pe mare! Este interzis. Şi vă rog, pentru bunul Dumnezeu, faceţi tot efortul, stimaţi turişti care sunteţi pe litoralul românesc, să nu mai treceţi de geamanduri.

17 oameni şi-au pierdut viaţa pe litoralul românesc în această vară. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Cod roşu de înec pe litoral. Apelul disperat al salvamarilor: 'Saltele nu au ce căuta pe mare!'