Antena Meniu Search
x

La 3 ani după uriaşa tragedie din clubul Colectiv, Spitalul de Arşi are doar 6 paturi, iar unica bancă de piele a fost închisă

La trei ani de la Colectiv, România nu poate trata marii arşi. Mai sunt doar 6 paturi la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, iar unica bancă de piele din ţară a fost închisă.

Vezi și

La trei ani de la Colectiv, România nu poate trata marii arşi. Mai sunt doar 6 paturi la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, iar unica bancă de piele din ţară a fost închisă.

Pe 30 octombrie 2015, O uriaşă tragedie ar fi trebuit să trezească România. În urmă cu trei ani, erau 15 paturi la Spitalul de Arsuri. După un an, erau 14. Acum sunt doar 6! În total, în Capitală avem 11 paturi pentru victimele cu arsuri grave, spune ministrul Sănătăţii. Şi singura bancă de piele care a existat vreodată în România a fost închisă, după ce a funcţionat 22 de ani. 

În urmă cu trei ani, în rezervele Spitalului Grigore Alexandrescu erau şapte mii de centimetri pătraţi de piele. Acum nu mai e nimic! În data de 14 februarie, anul acesta, activitatea băncii de piele a fost suspendată. Din lipsă de personal, aparatură, spaţii de depozitare, resurse financiare, toate insuficiente. 

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Banca de Piele a primit un plan de conformare. Din păcate, nu s-a putut conforma cerinţelor legale, cerinţelor standardelor europene. Prin urmare, s-a luat decizia suspendării activităţii, ceea ce nu a împiedicat medicii de la Grigore Alexandrescu să facă transplanturi de piele. S-a făcut grefă pe loc, se foloseşte în continuare piele artificială.

Pe acelaşi subiect

Reporterii noştri au vorbit cu mai mulţi medici din Spitalului Grigore Alexandrescu. Toţi recunosc că banca de ţesuturi era o improvizaţie, dar susţin că, de fapt, niciodată nu a funcţionat altfel decât pe bază de voluntariat şi din fonduri proprii. O soluţie a fost găsită, în 2014, însă doar pe hârtie: construcţia a altor patru centre în Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bucureşti.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Din punctul meu de vedere şi al specialiştilor, concluzia a fost că în acest moment fiabilă este una singură, cea de la Fundeni.

Până atunci, ne gândim cu teamă la forţa de reacţie a autorităţilor. Ce s-ar întâmpla în cazul unui nou  "Colectiv"?!

RAED ARAFAT, şeful DSU: Potentialul unei noi catastrofe exista, chiar daca este mai redus. Ai proiect, ai finantare, de ce se intarzie? Aici nu pot sa spun despre cutare sau cutare, procedurile noastre sunt greoaie. Indiferent cum ar fi, Daca ai un dezastru cu 150-200 arsi ai o problema si asta nu se poate rezolva. Nu ai cum sa nu te doara si sa nu te afecteze acest lucru...

Pe 30 octombrie 2018 se împlinesc trei ani de la incendiul din Clubul Colectiv, soldat cu 65 de morţi şi peste 200 de răniţi, un bilanţ tragic care nu a schimbat nimic!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » La 3 ani după uriaşa tragedie din clubul Colectiv, Spitalul de Arşi are doar 6 paturi, iar unica bancă de piele a fost închisă