Antena Meniu Search
x

Propunerea ca ziua de 30 octombrie să devină Ziua Pacientului Ars aparţine preşedintelui Asociaţiei Colectiv

Mai mulţi deputaţi din PSD şi PNL au depus un proiect de lege care propune ca ziau de 30 octombrie să fie declarată Ziua Pacientului Ars, pentru a marca tragedia din clubul Colectiv.

Propunerea ca ziua de 30 octombrie să devină Ziua Pacientului Ars aparţine preşedintelui Asociaţiei Colectiv - Hepta

Mai mulţi deputaţi din PSD şi PNL au depus un proiect de lege care propune ca ziau de 30 octombrie să fie declarată Ziua Pacientului Ars, pentru a marca tragedia din clubul Colectiv, petrecută cu aproape 3 ani în urmă, unde 64 de oameni au murit şi peste 160 au suferit răni grave.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, spune că ideea a fost a sa şi a cerut ajutorul Comisiei pentru Sănătate din Parlament pentru a fi pusă în aplicare, pentru că pacienţii arşi trebuie să aibă şansa unui tratament eficient în ţară.

În expunerea de motive a proiectului se arată că tragedia din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, iar alţi 163 au fost grav răniţi, este "cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară după anul 1989”.

"Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile pentru internarea şi îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri”, a scris în expunerea de motive preşedintelele Comisiei pentru Sănătate din Parlament, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, a cărui semnătură nu apare însă printre cele ale iniţiatorilor.

Astfel, se propune ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars pentru a marca "impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

"Trebuie să ştim că după ce pacientul ars iese din spital, urmează perioade lungi şi costisitoare de recuperare. Este necesară construcţia unui sistem la nivel naţional de secţii de arşi moderne, cu personal calificat. Este de asemenea necesară Înfiinţarea de centre de recuperare fizică si psihică a pacientului ars. Pentru că ne dorim ca pacienţii arşi să aibă şansa unui tratament eficient în ţară”, spune preşedintele asociaţiei.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Propunerea ca ziua de 30 octombrie să devină Ziua Pacientului Ars aparţine preşedintelui Asociaţiei Colectiv