Antena Meniu Search
x

Un control al Curții de Conturi a scos la iveală nereguli privind transportul umanitar anticoronavirus trimis în Republica Moldova

La 30 de ani de la Podul de Flori, am făcut un pod de nereguli până la fraţii noştri de peste Prut. Transportul umanitar trimis, în urmă cu două luni, cu mare fast şi ceremonii, în Republica Moldova, a devenit subiectul unui dosar greu. Curtea de Conturi desfiinţează ajutorul într-un raport cu iz penal. 

de Redactia Observator

la 06.07.2020, 20:07

Vezi și
  • Transportul umanitar a ajuns în Republica Moldova la începutul lunii mai.
  • Raportul Curții de Conturi arată că o parte din echipament a fost achiziționat la suprapreț.

6 mai 2020. În plină stare de urgenţă, România devenea bunul samaritean al vecinilor moldoveni. 20 de camioane pline cu echipamente medicale - combinezoane, măşti, viziere, mănuşi şi izolete - umpleau şoselele de la Bucureşti spre Chişinău. 

Ora 11:00. Aproape întreg executivul, cu premierul în frunte, marcau momentul important în faţa Guvernului. 

Ludovic Orban, premierul României (6 mai 2020): Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă.

Produsele medicale au fost cumpărate din fondul de rezervă al Guvernului, de la companiile Unifarm şi Stimpex. În doar patru zile s-a derulat procesul de achiziţie, iar câştigătorii au trimis marfa în custodia Ministerului Sănătăţii înainte să fie declarat căştigătorul, susţin inspectorii Curţii de Conturi. 

Mai mult, acelaşi raport arată că o mare parte din echipamente a fost cumpărată la suprapreţ. 

"CN Unifarm S.A. a procedat la vânzarea măştilor către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial superior, respectiv 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,9% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei de coronavirus", anunță reprezentanții Curții de Conturi.

Aşa că, Unifarm s-a ales cu aproape trei milioane de lei în plus pentru acest contract. 

Nu au fost singurele nereguli. La momentul festivităţii, nu era încheiat niciun contract pentru achiziţia materialelor încărcate în camioanele militare. 

"S-a constatat o serie de neconcordanţe în ceea ce priveşte datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 şi recepţia efectuată de Ministerul Sănătăţii în data de 06.05.2020", susțin reprezentanții Curții de Conturi.

La trei ore de la plecarea convoiului din faţa Guvernului, în Vama Băneasa, pe repede înainte, făceau recepţia mărfii doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii - un stomatolog şi un farmacist. Din ochi, că documente nu aveau: "Nu am primit niciun document în baza căruia să recepţionăm marfa. Nişte domni au desfăcut, parţial, prelata camionului al doilea din convoiul care staţiona acolo şi ne-au prezentat produsele, fără a le număra. Ni s-a transmis că respectivele camioane trebuie să plece urgent către Republica Moldova

La ora 16.30 recepţia era gata şi produsele plecau spre graniţă. 

Dar şirul neregulilor a continuat. Conform Curţii de Conturi, cel puţin o parte din echipamentele donate ar fi fost neconforme cu documentele emise. Aspect consemnat printr-o notă a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. 

"Din analiza notei verbale a Ambasadei Republicii Moldova, echipa de control reţine faptul că nu toate produsele care au făcut obiectul ajutorului umanitar se regăsesc în lista anexată la acesta", anunță specialiștii.

Reprezentanţii Ambasadei contrazic nota din raport, printr-o reacţie oferită, în exclusivitate, pentru Observator. 

Emil Jacotă, reprezentant Ambasada Moldovei: În 25 martie, subliniez acest moment, Ambasada a solicitat mai multe echipamente de protecţie. Am primit mai mult decât am solicitat. Și dezinfectant şi medicamente necesare pentru lupta cu pandemia. Din punctul de vedere al Ambasadei, noi aducem sincere mulţumiri Guvernului României. 

Surse Observator susţin că acest raport face deja obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un control al Curții de Conturi a scos la iveală nereguli privind transportul umanitar anticoronavirus trimis în Republica Moldova