Antena Meniu Search
x

Video Cozi interminabile de credincioşi la Pelerinajul Sfintei Parascheva, chiar înainte cu o zi ca acesta să înceapă. Oamenii stau şi 10 ore la rând

Cel mai mare pelerinaj religios din ţară începe mâine la Iaşi, cu o zi mai devreme ca în alţi ani. Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să se închine şi să se roage la racla Sfintei Parascheva. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar cozile s-au format deja. De peste 20 de ani, aceeaşi familie din Bucureşti străbate drumul până în Capitala Moldovei, ca să îmbrace baldachinul Sfintei în flori. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.10.2023, 22:10

Vezi și

Chiar dacă abia mâine va fi scoasă racla Sfintei Parascheva, credincioşii au venit de azi, în speranţa că nu va fi la fel de aglomerat. Însă cozile au fost interminabile.

Cozi interminabile de credincioşi chiar înainte de pelerinaj

Femeie: Păi mâine când o să o scoată, pe cine o să bage? O să ne bage pe noi! Avem haine, pături!

Femeie:  Am venit cu busuioc, mi-am adus mâncare de am mâncat, în rest îmbrăcăminte.  

Pe acelaşi subiect

Reporter: Scăunelul văd!

Femeie: Scăunelul, da. Că până mâine mai sunt atâtea ore. 

Cât durează Pelerinajul Sfintei Parascheva

Femeie: Noi suntem bătrâni, nu putem să mai rezistăm să stăm. Am venit şi am stat şi câte 10 ore la rând. Dar acum am venit înainte, ca să fie mai puţini.

Clara Mihociu, reporter Observator: Timp de cel puţin 9 zile, pe aici vor trece zeci sau chiar sute de mii de pelerini, veniţi de peste tot din ţară, şi unii chiar şi din străinătate. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne însă, afară, lângă Catedrală, până când se va închina şi ultimul pelerin ajuns la Iaşi. 

O familie de români îmbracă baldachinul Sfintei Parascheva în flori

Azi a fost ziua de pregătiri. De 20 de ani, familie Buştei, din Bucureşti, îmbracă în flori baldachinul Sfintei Parascheva. Anul acesta au ales flori alb si albastre, fără să ştie că şi veşmintele Sfintei Parscheva vor fi in aceleasi culori

Sandu Buştei: Fiecare floare semnifică dragostea celor care le aduc, le oferă, le lucrează, pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva şi pentru oamenii care vin să se închine. Avem o combinaţie de flori albe. Avem trei tipuri de crizantemă. Deja ne gândim la următorii 20 de ani. Aşa că ne vedem la 40 de ani, de la primul an pe care l-am făcut. 

Constantin Sturzu, preot: Şi anul acesta, cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, fără ca să ne fi vorbit cumva înainte, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei. 

Anul acesta, vor fi aduse şi moaştele unui sfânt grec, lângă baldachinul Sfintei Parascheva. Peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi până pe 15 octombrie, la Iaşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Cozi interminabile de credincioşi la Pelerinajul Sfintei Parascheva, chiar înainte cu o zi ca acesta să înceapă. Oamenii stau şi 10 ore la rând