Antena Meniu Search
x

Cuibul Reginei din Constanţa, locul preferat în copilărie de Regele Mihai

În copilărie, Regele Mihai nu lipsea niciodată de la festivităţile de Ziua Marinei! Însă restul timpului şi-l petrecea la pescuit.

Vezi și

În copilărie, Regele Mihai nu lipsea niciodată de la festivităţile de Ziua Marinei! Însă restul timpului şi-l petrecea la pescuit. O făcea de pe terasa Pavilionului Regal, clădire cunoscută mai degrabă drept Cuibul Reginei. O construcţie de tip vapor, clădită în port, o surpriză regelui Carol I pentru Regina lui, Elisabeta. Acum a mai rămas doar o parte din vestitul cuib şi este muzeu. Regele Mihai I şi Regina Ana l-au vizitat ultima dată în 1998.

Regina Elisabeta îşi petrecea ore în şir în briza mării şi îşi flutura batista în direcţia vapoarelor care intrau sau ieşeau din portul Constanţa. Şi tot aici, pe terasa sudică a Pavilionului Regal a fost şi locul preferat al copilului Mihai. 

Regele Mihai I a revenit la Cuibul Reginei, când s-a întors în exil. A mai găsit doar o fărâmă din ceea ce ştia. Între timp clădirea în formă de vapor, ridicată în portul Constanţa de regele Carol I pentru regina lui, Elisabeta, a trecut printr-un incendiu, după război. Apoi comuniştii au dărâmat o parte. 

De Ziua Marinei, copilul Mihai nu lipsea niciodată de la festivităţile din port. Iar câteva zile în preajma sărbătorii, le petrecea în Cuibul Reginei. Şi mai târziu, când a devenit rege, venea vara la mare.

Când ultimul monarh a vizitat pentru ultima dată casa din port, era deja muzeu. În cartea de onoare, pe o pagină, Regele Mihai I al României şi Regina Ana şi-au lăsat fiecare câte o semnătură. S-a întâmplat pe data de 7 iulie 1998.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Cuibul Reginei din Constanţa, locul preferat în copilărie de Regele Mihai