Antena Meniu Search
x

Video Cum a reușit doamna Maria să-și renoveze locuința fără să rămână cu gaură în buget. A economisit aproape 1.800€

Românii, dacă nu ştiu, învaţă. Chiar şi când vine vorba de construcţii şi renovări. Cu toate scumpirile din ultima vreme, oamenii încearcă să mai economisească când e vorba de mâna de lucru. Aşa că-şi sună un prieten când au de renovat prin casă. Sau o rudă. Şi aşa rezolvă renovarea. Lucrarea finală nu are aceeaşi calitate, dar măcar nu rămân cu gaură în buget. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 21.04.2022, 21:10

Vezi și

Nici măcar scumpirea materialelor de construcţii nu-i ţine pe români departe de planurile de renovare ci, din contra. 

Cristina Filip, reporter Observator: În medie, de două ori pe an dau cu var, pun tapet, schimbă mobilierul sau reorganizează spaţiul. Când vine vorba de mâna de lucru cei mai mulţi se bazează pe apropiaţi sau sunt pe cont propriu. Iar atunci când apelează la specialişti tot la familie şi prieteni ajung, însă de data aceasta pentru recomandări.

Doamna Maria a făcut modificări radicale în apartament. Ca să compenseze scumpirile la materialele de care avea nevoie, a tăiat din bugetul pentru meşteri. 

Maria: Renovăm un apartament. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Aveţi o firmă angajată sau pe cont propriu? 

Maria: Pe cont propriu. 

Reporter: Şi cine vine cu mâna de lucru 

Maria: Avem nepoţi. Am zugrăvit, am făcut baia, am cumpărat tot nou. Acum căutăm pentru parchet ce trebuie să mai facem. 

Reporter: Aţi încercat să apelaţi la vreo echipă specializată? 

Maria: Da, si e foarte scump. Am economisit cam 1500-1800 de euro.

Sfaturile specialiștilor

Economia e bună sunt specialiştii. Cu două condiţii: să fie pricepere şi materialele de calitate. 

Cristiana Zgripcea: Recomand ca întotdeauna investiţia majoră să se facă în lucrurile care au anduranţă care sunt instalaţia electrică, ţevi, parchet de bună calitate, tâmplăria mai scumpă şi deşi suntem tentaţi să investim mai mult în perdele, pernuţe decorativ, tablouri sau flori, lucrurile care se văd ar trebui ca acestea să primească mai puţini bani. 

De nevoie, românul îşi descoperă talente de zugravi sau constructori. Datul cu glet, turnarea unei şape de nivelare, construirea de pereţi falşi, nimic nu e o provocare prea mare. 

Bărbat: Construiesc.

Reporter: Construiţi? Cu o echipă de specialişti sau pe cont propriu? 

Bărbat: Pe cont propriu, da. 

Reporter: De unde aţi învăţat să faceţi asta? 

Bărbat: De nevoie, cum se spune. 

Reporter: Şi ce construiţi?

Bărbat: O balustradă. 

Doar că, în lipsa unui specialist, planul de economisire cu mâna de lucru se poate transforma într-o cheltuială şi mai mare. 

Cristiana Zgripcea: Erori sunt majore, de la nivelul ignorării investiției în sanitare, iar apoi realizăm că sunt necesare și apoi spargem pereții ca să le instalăm, instalația electrică poziționată greșit. Prizele care deducem noi că ar trebui să fie în spatele electrocasnicelor la bucătărie și este exact locul în care ele nu ar trebui să fie.

Anul trecut, mai bine de jumătate dintre români şi-au renovat singuri bucătăria. Cam tot atâţia au făcut şantier şi în baie şi dormitor. În medie, bugetul pentru o lucrare făcută cu ajutorul rudelor sau al prietenilor a fost de 6.800 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Cum a reușit doamna Maria să-și renoveze locuința fără să rămână cu gaură în buget. A economisit aproape 1.800€